Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rést ütöttek a falon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 7. 8:10

Tiltakozó palesztin fiatalok rést ütöttek a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó hat méter magas falba pénteken, ezzel emlékeztetve a berlini fal húsz évvel ezelőtti leomlására. Az izraeli határőrök Nilin településnél előzőleg a betonfal mögül könnyfakasztó gránátot lőttek ki a tüntetőkre.

A fiatalok rést ütöttek az előre gyártott betonelemekből emelt falba, majd egy hidraulikus emelővel néhány méteres szakaszon kibillentették azt eredeti helyzetéből.

Az egyik tiltakozó feliraton az állt, “Mindegy milyen magas a fal, az le fog omlani". A fiatalok gyorsan szétszéledtek, amikor a keletkezett résnél az izraeli határőrök felsorakoztak.

Izrael néhány éve kezdte el építeni a szenzorokkal és szögesdrótokkal teli kerítést, miután palesztin szélsőségesek izraeli területre beszivárogva civilek ellen követtek el pokolgépes merényleteket.

A zsidó állam többször hangsúlyozta, hogy csak ideiglenes biztonsági intézkedésről van szó. A palesztinok viszont földrablásnak tekintik az építkezést, mert ha a fal utolsó harmada is megépül, a ciszjordániai terület 10 százalékát hasítja ki, megcsonkítva azt a területet, amelyen a palesaelztin államot akarják létrehozni.

CímkékNATO