Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni fegyverek Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 11. 8:14

Iráni gyártmányú fegyvereket talált az afgán nemzeti rendőrség a nyugat-afganisztáni Herát városában – jelentette a CNN hírtelevízió egy amerikai katonai forrásra hivatkozva.

A védelmi minisztérium egy vezető tisztviselője megerősítette, hogy az afgán rendőrség Herat tartomány azonos nevű, az iráni határhoz közel fekvő központjában bukkant a lőfegyverekből, rakétákból, páncélozott járművek elleni robbanószerkezetekből és robbanóanyagokból álló készletre. Az illetékes névtelenséget kért az Irán afganisztáni szerepével kapcsolatos hírszerzési információk kényességére hivatkozva.

A CNN beszámolt arról, hogy korábban az amerikai csapatok is találtak iráni fegyvereket, amelyeket valószínűleg a nyugati határon csempésztek át és a Dél-Afganisztánban harcoló lázadóknak szánták.A Pentagon értékelése szerint az afgán rendőrség által augusztus 27-én talált iráni készletben nemrégen gyártott fegyverek és robbanóanyagok voltak, amelyeket feltehetően az al-Kudsz iráni elitegység segítségével csempésztek Afganisztánba.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékese szerint az al-Kudsz továbbra is a helyzet destabilizálására törekszik Afganisztánban.