Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern konyha és kényelmes pihenő várja a katonákat

Szöveg: Princz Zsolt mk. õrnagy |  2009. szeptember 11. 8:44

A C-17B típusú szállítórepülőgépek a MH Pápa Bázisrepülőtéren történő állomásoztatásához kapcsolódóan fejlesztésre kerültek a Bázisrepülőtér közösségi létesítményei. Ennek köszönhetően a közelmúltban felújított Étkezde és Csapat Művelődési Otthon ünnepélyes megnyitóját is megtartották.

A C-17B típusú szállítórepülőgépek a MH PBRT-n történő állomásoztatásához kapcsolódóan fejlesztésre kerültek a Bázisrepülőtér közösségi létesítményei. A fejlesztések a honvédelmi tárca nemzeti beruházásai keretén belül valósultak meg. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Domonkos Miklós ezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, meghívott vendégként pedig jelen volt: John Zazworsky ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Gunnar Borch, a NATO Légiszállítási Ügynökség vezérigazgatója.

Domonkos ezredes beszédében hangsúlyozta a fejlesztések modernizálások szükségességét, a kor színvonalának és a Bázisrepülőtér előtt álló feladatoknak megfelelően. Méltatta a felújítások során elvégzett munkák minőségét és büszkén adta át az állománynak a megújult létesítményeket. A beszéde zárásaként kiemelte, hogy talán a Magyar Honvédségben egyedülálló megoldásként itt a pénztárnál bankkártyával történő fizetés is lehetséges, akár napi menüből, akár a nyolc féle A’La Carte ételből választanak a vendégek. A beszéd zárásaként az első próbavásárlást a Parancsnok Úr végezte el, ezután közös ebéd következett a meghívott vendégekkel és az állománnyal.

 

Étterem és konyha

Az épület eredetileg 1961-ben került átadásra a kor akkori elvárásainak megfelelő színvonalon. Az elmúlt közel 50 év alatt jelentősen növekedtek az elvárások, változtak a közétkeztetési jogszabályok, és feladataink kibővültek a többnemzetiségű személyi állományra vonatkozó NATO előírásokkal is. A konyha-étkezde jelenkori feladatai szerint el kell látnia a tiszti, tiszthelyettesi, tisztesi és közalkalmazotti állomány napi étkeztetését, szükség esetén naponta háromszori alkalommal is.

A régi épület átalakítása 2009. márciusában kezdődött és augusztusban megtörtént a műszaki átadás.
A felújítása során egy valóban korszerű, minden tekintetben kifogástalan kiszolgáló létesítmény biztosítja a napi többszöri étkezést. Az eredetileg hajózó konyha-éttermi részt rendezvényterem céljára korszerűsítették, amelyhez külön bejáratot, esővédőt, külső díszkő térburkolatot, kétnemű vizesblokkot és egy 12-16 m2-es előkészítő-tálaló helyiséget alakítottak ki. A terem 60-70 főt képes egyidejűleg befogadni.

 

Az éttermi kapacitás növelése érdekében a rendezvényterem összenyitható a fő étteremmel egy mozgatható faszerkezet segítségével.
A közösségi éttermi részt ülőfogyasztásra és önkiszolgálásra tervezték, 150-300 fő egyidejű fogadására, természetesen ez a kapacitás több turnussal növelhető. A konyha 1200 adag ételt képes előállítani, a hazai és külföldi állomány igazán kellemes és tiszta környezetben választhat a napi 3 menüből, illetve a 8 féle A’La Carte lehetőség közül.

A konyha minden korszerű nagyüzemi főzési technikával felszerelt, több hűtőkamra, feldolgozó-előkészítő funkcionális helyiségek, élelmezési szakraktárak teszik lehetővé a gyors és egyszerű tárolást és feldolgozást. A személyzet részére szociális helységeket alakítottak ki, kétnemű öltözők, zuhanyzók kaptak helyet a személyzeti részben, ahol az étkezde vezetői és a raktárosi irodák is találhatók. Az épület egésze megfelel a hulladékgazdálkodási, vízvédelmi és vízgazdálkodási, természet- és tájvédelmi, levegőtisztaság-védelmi, zajvédelmi, közegészség- és járványügyi szabályoknak valamint a HACCP előírásainak.

Csapat Művelődési Otthon

A Csapat Művelődési Otthon felújítási munkálatai szintén nemzeti beruházásból lettek finanszírozva, a kor és a Bázisrepülőtér megnövekedett követelményeinek megfelelően.
Az átépítés során elvárásként fogalmazódott meg a teljes épület modernizálása, szellőztető-légkondicionáló rendszer kiépítése, informatikai és telefonos csatlakozási lehetőségek kialakítása, a földszinti termek akadálymentesítése, modern konferenciatermek és kiszolgáló helyiségek kialakítása.
A felújítást 2009. márciusában kezdték meg és augusztusban megtörtént a műszaki átadás. A munkálatok során megvalósult a nyílászárók teljes cseréje, az épület külső hőszigetelése, a belső festés és burkolás, valamint a komplexum teljes modernizálása.

 

A földszinten átépítésre került a 435m2-es nézőtér ami egyidejűleg 350 főt képes befogadni állománygyűlések, rendezvények valamint kiállítások alkalmával. A teremben új fény- és hangtechnikát telepítettek, ami a technikai helyiségből irányítható. A földszinti vizesblokkok akadálymentesítettek a mozgásukban korlátozott vendégek számára.
Szintén a földszinten került kialakításra a VIP konferenciaterem, ami 24 fő befogadására alkalmas. A teremhez kapcsolódik két szinkrontolmácsi fülke, ahonnan a kiépített elektronikus hálózaton keresztül fejhallgatókkal lehet segíteni a megbeszéléseket. A VIP konferenciateremhez tartozik a büfével összekapcsolt társalgó is, ahol a szünetekben frissítőt szolgálnak fel.

A földszinti VIP terem és az emeleti tárgyaló is teljes mértékben felszerelt informatikai és telefonos hálózatokkal, projektorokkal.

Az emeleti tárgyaló 34 főt képes befogadni, szintén felszerelt és a jövőben látogatói csoportoknak, gyakorlatok megbeszéléseinek és tervezői konferenciáknak ad majd otthont.
Az épületben található még a Bázisrepülőtér könyvtára, ami 214 m2 alapterületen 16.000 kötetnek nyújt férőhelyet. A könyvtár szolgáltatásai közé tartozik még a napilapok helyszíni olvasása, folyóiratok, CD és DVD lemezek kölcsönzése, valamint szakkönyvek beszerzése. A színházterem feletti galéria a jövőben kiállítások helyszínéül szolgál.

Fotó:  Princz Zsolt mk. őrnagy,
Soproniné Szabó Éva zászlós