Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni repülőszázad saját fejlesztésű vadászgépekkel

Szöveg: JETfly |  2010. március 1. 9:36

Az Iráni Iszlám Köztársaság légiereje megalakította első repülőszázadát saját fejlesztésű Saeqeh (Villámcsapás) repülőgépeivel, jelentette be a légierő főparancsnoka. „Ez az első repülőszázad, amelyet hazai fejlesztésű vadászrepülőgéppel és kiszolgáló berendezésekkel láttunk el”, – mondta Seyed Mohammad Allavi tábornok, a légierő főparancsnoka.

A tábornok hozzátette, hogy a vadászrepülőgép a légierő és a védelmi minisztérium közös munkájának eredménye.

Allavi elmondta, hogy az új vadászrepülőgépek pilótáit országon belül képezik ki, ami az iráni légierő előnyére válik. A tábornok beszélt arról, hogy a repülőgépen végrehajtottak minden szükséges tesztrepülést; többek között vízfelszín feletti-, földközeli- és nagyhatótávolságú repüléseket úgy éles, mint gyakorló fegyverzettel.

A parancsnok kifejezte abbéli reményét, hogy a Saeqeh alapjain országa hamarosan kifejleszti saját negyedik, majd ötödik generációs vadászrepülőgépét.

A század rendeltetését firtató kérdésre Allavi azt nyilatkozta: „A repülőszázad képes felderíteni és szembeszállni az ellenséges vadászrepülőgépekkel."

A század feladataira vonatkozóan elmondta, hogy a repülőgép különféle rakéták és bombák hordozására alkalmas, így földi célok ellen is hatékonyan alkalmazható.

A főparancsnok nem adott információt arra vonatkozóan, hogy hány repülőgép van jelenleg a század állományában, ugyanakkor elmondta, hogy a vadászgépek számát a közeljövőben 24 darabra növelik.