Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni támogatás a táliboknak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 31. 6:07

Az Afganisztánban állomásozó amerikai és a NATO vezette nemzetközi erők parancsnoka szerint “egyértelmű bizonyíték” van arra, hogy az afganisztáni tálibok támogatást kapnak Irántól. Stanley McChrystal tábornok közölte: az afganisztáni tálibok az ország nyugati szomszédjában kapnak kiképzést, továbbá fegyvereik is Iránból érkeznek Afganisztánba.

A táliboktól zsákmányolt fegyvereket Iránból csempészték az országba – mondta.

A Nyugat már korábban is gyanakodott erre, de Teherán mindig határozottan visszautasította a vádat. Bár ellenzi az amerikaiak afganisztáni jelenlétet, ugyanakkor azonban jó kapcsolatokat ápol a Washington által támogatott kabuli kormánnyal. Irán hagyományosan támogatta az északi szövetséget, amely a 2001 végén megdöntött tálib rezsim ellen harcolt.

Az afgán hatóságoknak – saját közlésük szerint – nincs bizonyítékuk arra, hogy az ország újjáépítésébe is bekapcsolódott Irán támogatná a tálibokat.

McChrystal azt mondta, Iránnak elemi érdekei vannak a szomszédos országban, segítsége sok mindenben “egészséges", a tálibok támogatása azonban “nem helyénvaló".

Időközben menesztették az Afganisztánban állomásozó kanadai csapatok főparancsnokát. Mint a kanadai védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, Daniel Menard dandártábornok elveszítette felettesei bizalmát. Ennek oka a kanadai katonai személyzet kapcsolataira vonatkozó előírások megsértése volt. A minisztérium nem bocsátkozott részletekbe.