Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét versenybe szállna a Eurofighter a dán tenderbe

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 10. 16:37

A cég újragondolta a szándékait, és ismét beszállna az elhalasztott dán tenderbe, mivel tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy nem indulnak a skandináv országban, miután egyeztettek a feltételekről a dán parlamenttel. Az országban 2010 márciusában fagyasztották be a beszerzést, egészen 2012-ig.

 

Henrik Rřboe Dam vezérőrnagy, a Dán Királyi Légierő Harcászati Parancsnokságának vezetője elmondta, hogy a dán pilóták jelenleg hat F-16-os vadászgéppel vesznek részt a líbiai repüléstilalmi zóna biztosításában, és a jövőben szükségük lenne egy olyan gépre, amely fejlettség és a lopakodó technológia terén előrébb jár a jelenlegi harci gépeiknél, mivel így a harci bevetéseket hatékonyabban és minden kétséget kizáróan biztonságosabban hajthatnák végre.

Először 2007 decemberében szállt ki az európai konzorcium a versenyből, mert úgy látták, hogy a dánok a Lockheed Martin F-35-ösét favorizálják, mivel esetükben nem kötelezték őket ugyanolyan ellentételezésre, mint európai riválisaikat, például a Saab Gripent.

„Azóta minden megváltozott. A dán politika, a hadsereg és az egész verseny más képet mutat, csakúgy mint a Eurofighter. Ez a gép azóta egy sokkal jobb, kiforrottabb harci típus lett, most már egy új, komlexebb, és versenyképesebb ajánlatot nyújthatunk Dánia számára" – mondta a Eurofighter képviselője.

A szóvivő elmondása szerint a konzorcium cégeinek (Alenia, BAE Systems, Cassidian) forgalma 120 milliárd euró felett van, ráadásul annyi termékkel rendelkeznek, hogy semmi problémát nem jelentene a dán repülőgép ipar bevonása, amely már így is elég fejlett.

A légierőnek idén már alkalma volt megszemlélni a Eurofightereket közelebbről is, kissé szakmaibb szemmel a Winter Hide 2011 hadgyakorlat során, melyet az olasz Grosseto légibázison rendeztek, és ahol a dánok 8 (plusz 3 tartalék) géppel szerepeltek.
A jövőbeni lehetséges vadászgépek listája így kibővült a Typhoonnal, mellette pedig továbbra is pályázik a megrendelésre a Lockheed Martin az F-35-össel, a Saab a Gripennel, illetve a Boeing a Super Hornettel.