Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közvetítő misszió indul Líbiába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 10. 18:41

Az Afrikai Unió (AU) államfői szintű közvetítő missziót kezd a líbiai konfliktusban – erősítette meg szombaton a dél-afrikai külügyminisztérium. A pánafrikai szervezet magas rangú küldöttsége a tervek szerint vasárnap Tripoliban Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, majd még aznap Bengáziba utazva hétfőig a felkelők képviselőivel is tárgyalni akar. Céljuk egy azonnali tűzszünet nyélbe ütése, s az, hogy politikai párbeszédet indítsanak a szemben álló felek között.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök és az AU eseti bizottságának többi tagja – a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia és Uganda államfője – szombaton a nyugat-afrikai Mauritániában találkoznak, s onnan indulnak tovább Líbiába – adta tudtul a dél-afrikai külügyminisztérium.

A Kadhafival való találkozójukhoz a NATO is „zöld jelzést" adott.

Az Afrikai Unió közvetítői valójában már márciusban Líbiába akartak utazni. Tervüket azonban feladni kényszerültek azután, hogy a nyugati hatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával hozzáláttak, hogy katonai erővel repüléstilalmi övezetet létesítsenek az észak-afrikai ország felett.

Az AU elnöksége elítélte a külföldi katonai erők líbiai és az elefántcsontparti beavatkozását, s annak elismerését követelte, hogy Afrikának jogában áll saját ügyeit önállóan rendezni.