Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újból akcióba léphet Mahdi Hadserege?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 10. 20:45

Mahdi Hadserege nevű fegyveres csoportja tevékenységének felújításával fenyegetőzött szombaton Muktada asz-Szadr, az iraki radikális síiták befolyásos vallási vezetője arra az esetre, ha az Egyesült Államok mégsem vonná ki katonáit Irakból 2011 végéig. Muktada asz-Szadr fenyegetését egy megbízottja olvasta fel Bagdadban a radikális hitszónok több százezer híve előtt a Szaddám Huszein néhai diktátor bukásának nyolcadik évfordulóján tartott megmozduláson.

Robert Gates védelmi miniszter a héten tett iraki látogatása során közölte, hogy az Obama-kormányzat a csapatkivonásra kijelölt december 31. után is állomásoztathat Irakban bizonyos számú katonát, ha a bagdadi kormány igényt tart rá. Az Egyesült Államoknak jelenleg 47 ezer katonája van Irakban. Ezek egy részének Irakban hagyásáról – például a légtér védelmének biztosítására – tárgyalt Gates a héten Núri al-Máliki iraki kormányfővel és más vezetőkkel.

A Szadr irányította Mahdi Hadserege az ország megszállását követően 2003-ban harcba szállt az amerikai erőkkel, s komoly felelősség terheli a felekezetek közti erőszak kirobbanásáért is. A hitszónok 2007-ben felfüggesztette a működését, ő maga pedig önként Iránba távozott, ahonnan ez év elején tért vissza.

Több év szünet utáni első hazai megszólalásában Szadr az irakiak közös ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, s felszólította követőit, hogy minden lehetséges eszközzel szálljanak szembe a megszállókkal. Ugyanakkor nem hirdetett harcot az iraki hatalom ellen, arra kérte híveit, adjanak esélyt az új iraki kormánynak, hogy bebizonyítsa, valóban a népet szolgálja.

Címkékévforduló