Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael lemondana a Golán-fennsíkról?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 26. 9:01

Izrael “elboldogulna” a Golán-fennsík nélkül is, amelynek Szíria a teljes visszaadását követeli – vélekedett vasárnap az izraeli katonai rádióban Dan Haluc volt vezérkari főnök, néhány nappal azután, hogy a két ország ismét közvetett béketárgyalásokba bocsátkozott egymással.

“Elboldogulnánk nélküle, ahogy a múltban is – mondta a tartalékos tábornok. – Egy tényleges békéért cserébe késznek kell lennünk arra, hogy tényleges árat fizessünk, különben csak az időt vesztegetjük."

Haluc arra a szerdai bejelentésre utalt, hogy török közvetítéssel felújultak a tárgyalások a két fél között.

“Amikor Szíriával tárgyalni kezdünk, mindenki tudja, mi van az asztalon, és ki kell aknáznunk minden lehetőséget, hogy békét teremtsünk ellenségeinkkel" – tette hozzá a vezérkar korábbi főnöke, aki tavaly januárban mondott le posztjáról, miután bírálatok érték a radikális síita Hezbollah ellen 2006-ban vívott libanoni háború hibái miatt.

A Golán-fennsíkot az 1967-es háborúban foglalta el, majd 1981-ben bekebelezte Izrael, s közel húszezer izraelit telepített oda. Damaszkusz követeli a stratégiai fontosságú terület teljes egészének visszaadását, beleértve a hozzáférést a Genezáreti-tóhoz is, amely Izrael fő édesvíztartalékát jelenti.