Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael: marad a kétértelműség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 14. 13:34

Izrael üdvözölte szerdán, hogy Barack Obama amerikai elnök tartja magát az Egyesült Államok eddigi álláspontjához a zsidó állam “kétértelműség” politikájával kapcsolatban azt illetően, vannak-e Izraelnek atomfegyverei. A külföldi katonai szakértők szerint Izrael 100 és 300 közötti számú atomtöltettel rendelkezik.

“A kétértelműség politikája Izrael biztonságának az alapja, mindig is az volt, és az is marad, és Obama nem kérte ennek megváltoztatását a jelen időszakban" – mondta az izraeli közszolgálati rádióban Danni Ajalon külügyminiszter-helyettes.

Arra a kérdésre, mi az izraeli vélemény Obamának a washingtoni atombiztonsági csúcs végén elhangzott felszólításáról, hogy Izrael csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez, Ajalon úgy vélekedett, hogy az nem sürgető. “Ha az Izraelre nehezedő összes közeli vagy távoli veszélyt már végérvényesen elhárítottuk, akkor foglalkozhatunk érdemben e kérdéssel" – mondta.

Az amerikai elnök maga is elismerte, hogy kormányzatának a szóban forgó szerződéssel kapcsolatos álláspontja nem új. “Akár Izraelről, akár bármely más országról van szó, úgy gondoljuk, hogy csatlakozni az atomsorompó-szerződéshez fontos dolog. Ez nem új állásfoglalás, ez volt az amerikai kormány véleménye az én kormányzatom előtt is."

A külföldi katonai szakértők szerint Izrael 100 és 300 közötti számú atomtöltettel rendelkezik.

A zsidó állam 1969-ben állapodott meg az Egyesült Államokkal abban, hogy az izraeli vezetők tartózkodnak minden nyilvános nyilatkozattól atompotenciáljukat illetően, és az ország nem hajt végre nukleáris kísérletet, cserébe pedig Washington nem gyakorol rá nyomást az ügyben.