Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael szerint a Hamász kényszerítette ki az akciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 31. 16:22

Egy izraeli kormányjelentés szerint a zsidó állam a Hamász palesztin radikális szervezet “szüntelen” rakétatámadásai miatt volt kénytelen a múlt év végén, az idei év elején katonai csapást mérni a Gázai övezetre. A Hamász egyik vezetője mindezt elutasította, és újfent azt hangoztatta, hogy Izrael háborús bűnt követett el Gázában.

A Jeruzsálemben közzétett jelentés visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint a december végén kezdett háromhetes művelet során az izraeli haderő háborús bűnöket követett el, de annyit elismer, hogy több mint egy tucat büntetőjogi vizsgálat van folyamatban.

A 160 oldalas dokumentumot úgy mutatták be, mint az izraeli kormány első átfogó jelentését a büntető hadjáratról, amelyben több mint 1100 palesztin vesztette életét.

A palesztin fél, az ENSZ és több emberi jogi csoport vádjai szerint az izraeli csapatok gyakran válogatás nélkül, máskor szándékosan nyitottak tüzet bizonyos célpontokra, aminek következtében civilek halálát okozták és vagyontárgyakat romboltak le szükségtelenül.

A konfliktus során az izraeli harci gépek, harckocsik és tüzérségi ütegek földig romboltak palesztin kormányzati épületeket, s leromboltak vagy használhatatlanná tettek lakásokat, házakat, üzleteket és üzemeket. Az izraeli tisztségviselők korábban el is ismerték: katonáiknak nagyobb tűzerő alkalmazására adtak parancsot, hogy alacsony szinten tartsák saját veszteségüket. A konfliktusban összesen tíz izraeli vesztette életét, köztük három civil, akiknek halálát egy rakétatámadás okozta.

A most közzétett kormányjelentés védelmébe veszi az izraeli akciókat, s egyenként cáfolja a vádakat, háborús körülmények között elfogadható hibákkal magyarázva a túlzott mértékű károkat és az áldozatok számát. A szerzők felidézik azt is, hogy két és fél millió röplapon, valamint 165 ezer telefonhívásban figyelmeztették a palesztin polgári lakosságot a célba vett térségek elhagyására.

A jelentés készítői arra a megállapításra jutnak, hogy a 2000 és 2008 között Gázából izraeli célpontokra kilőtt több mint 12 ezer rakéta és aknagránát kényszerítette ki Izraelből a válaszcsapást. Csak 2008-ban közel 3000 rakétát lőttek ki a palesztin övezetből izraeli területre.

Így “Izraelnek a nemzetközi jog értelmében minden joga megvolt arra, hogy katonai erőt alkalmazzon állampolgárai védelmében" – szögezik le.

Izrael a Hamászt hibáztatja a polgári áldozatokért is, mondván, hogy a palesztin szervezet a lakóövezetekbe vezényelte fegyvereseit. Az izraeli erők csupán azért romboltak le épületeket, hogy védjék magukat – írják. A jelentés szerint száz panasz kivizsgálása van folyamatban, közülük 13 eset minősül bűncselekménynek.

A hadsereg egy csütörtöki közleménye szerint mostanra már 15 bűnügyi vizsgálat zajlik.

A Gázát kormányzó iszlamista Hamász egyik vezetője, Musair al-Maszri reagálásában nevetségesnek és ostobának minősítette a jelentést, olyannak, “amely választ sem érdemel".

A Nyugat támogatását élvező Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban elítélte a Hamász rakétatámadásait, ugyanakkor azzal vádolta Izraelt, hogy a szükségesnél nagyobb erő bevetésével válaszolt.