Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyetlenkedtek az irakiak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 31. 16:33

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálatot követelt, amiért szerinte az iraki katonák és rendőrök “túlzott erőt alkalmaztak” az Iránból 22 éve elmenekült Iráni Népi Modzsahed Szervezet asrafi táborának két nappal korábbi elfoglalásakor.

“Az AI felszólítja az iraki kormányt, hogy indítson vizsgálatot, amiért a biztonsági erők nyilvánvalóan túlzott erőt alkalmaztak" – közölte a londoni központú emberi jogi szervezet. Közleményük szerint “az iraki erők az asrafi tábor fegyvertelen lakóira támadtak, és információk szerint nyolc ember halálát okozták, további négyszázat pedig megsebesítettek".

Az Amnesty egyúttal követeli, hogy az iraki kormány adjon számot arról, “mi lett a sorsa a letartóztatott 50 embernek, továbbá adjon biztosítékot arra vonatkozóan, hogy nem vetik őket alá kínzásnak, rossz bánásmódnak, s hogy nem fenyegeti őket Iránba való kitoloncolás".

A népi modzsahedek által közölt újabb adatok szerint az iraki biztonsági erők keddi akciójában az asrafi tábor 12 lakója vesztette életét.

Két napig tartó heves összetűzések után az iraki rendőrségnek sikerül ellenőrzése alá vonnia a tábort, s csütörtökre helyreállt a nyugalom – mondta el egy rendőrségi forrás, amely szerint jelenleg is több mint 200 rendőr és 800 iraki katona tartja fenn a rendet a Bagdadtól északra, Dijála tartományban lévő, és mintegy 3500 iráni ellenzékinek otthont adó táborban.

Az iraki kormány csütörtökön elismerte, hogy a tábor lakói közül heten életüket vesztették az iraki erők behatolásakor. Ali ad-Dabag kormányszóvivő korábban cáfolta, hogy bárki is meghalt volna a keddi összecsapásokban.

A marxista és egyben iszlamista Iráni Népi Modzsahed Szervezet fegyveresei 1979-ben részt vettek az iráni sah megdöntésében, de az új forradalmi iszlám rendszer száműzte őket Iránból. 1986-ban – az iraki-iráni háború idején – Irakba menekültek, s a teheráni kormány azzal vádolta őket, hogy Szaddám Huszein volt iraki diktátor katonai és pénzügyi támogatást nyújtott nekik az iráni erők elleni harchoz.

Szaddám Huszein 2003-as megdöntése után lefegyverezték és az asrafi táborba telepítették a modzsahedeket, az amerikai védelmi minisztérium “védett személyeknek" nyilvánította őket, holott szervezetük szerepel a Washington által terroristának minősített szervezetek listáján, s Bagdadban és Teheránban is terrorista csoportként tartják őket számon. Védettségük 2009. január 1-jén megszűnt, előzőleg azonban decemberben Washington garanciát kapott Bagdadtól arra, hogy a modzsahedeket nem adják ki olyan országnak, ahol üldöztetés fenyegetné őket.

Az érintett Dijála tartomány székhelyén, Baakúbában csütörtökön pokolgép robbant az egyik párt épületében, hét ember halálát okozva, további nyolcat pedig megsebesítve.

Címkékjogvizsga