Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japánnak nem tetszett az orosz védelmi miniszter látogatása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 5. 16:21

Rosszallását és tiltakozását fejezte ki pénteken a japán kormány amiatt, hogy az orosz védelmi miniszter látogatást tett a Kuril-szigetek vitatott hovatartozású déli szigetein. Edano Jukio, a japán kormány főtitkára közölte, hogy Anatolij Szergyukov látogatása „nagyon sajnálatos és összeegyeztethetetlen a japán állásponttal”.

A kabinet második számú embere szerint „létfontosságú" lenne magas szintű tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal, rendezendő a régóta fennálló területi vitát. Hozzátette, hogy ez elengedhetetlen a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez.

Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány határozott tiltakozását fejezte ki Mihail Belij orosz nagykövetnél az orosz védelmi miniszternek a szigetcsoport déli szigetein tett útja miatt.

Anatolij Szergyukov a keleti katonai körzetben tett munkautazása során keresett fel egy-egy helyőrséget a Kuril-szigeteken, a Japánnal területi vita tárgyát képező Iturupon és Kunasiron. A miniszter távozóban helikopterről megtekintette Sikotan szigetet is.