Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföldi és kambodzsai katonák csaptak össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 5. 18:23

Tűzharcba keveredtek egymással thaiföldi és kambodzsai katonák pénteken a két ország vitatott határvonalánál, az összecsapásnak két halálos áldozata van – közölte a kambodzsai rendőrség. Az incidens a 900 éves Preah Vihear khmer templomnál robbant ki, olyan területen, amely hovatartozásáról régóta vitázik a két ország. Mindkét fél a másikat okolja a történtekért.

Helyi idő szerint délután három óra körül kezdődött az összetűzés, és egy órával később még mindig szórványos ágyúdörejt, aknagránát-robbanásokat és puskaropogást lehetett hallani a térségből. A kambodzsai rendőrség közölte, hogy két kambodzsai katona életét vesztette, és ketten megsebesültek. Egyes hírek szerint a kambodzsaiak elfogtak 5-6 thai katonát, s többen feladták magukat. Thavatcsai Szamutszakorn altábornagy, a térségbeli thai erők parancsnoka szerint thaiföldi részről nincsenek veszteségek.

A múltban többször tűzpárbajt vívtak egymással a térségben állomásozó thai és kambodzsai katonák. A mostani összecsapás azonban egybeesik Piromja Kaszit thaiföldi külügyminiszter pénteki kambodzsai látogatásával. Kaszit a thai-kambodzsai együttműködési vegyes bizottság ülésére érkezett a szomszédos országba.

A XI. századból származó Preah Vihear templom egy olyan magaslaton fekszik, amely természetes választóvonalat képez a két ország között, de mindkét állam magáénak tekinti. Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított templom feletti fennhatóságot 1962-ben a hágai Nemzetközi Bíróság Kambodzsának adta, de nem döntött a körülötte lévő 4,6 négyzetkilométeres terület hovatartozásáról, ami további vitákra adott okot. Jelenleg Thaiföld tartja ellenőrzése alatt a templomhoz vezető utak többségét, és a térségben vannak olyan határszakaszok, amelyeket évtizedek óta nem jelöltek ki pontosan.