Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős események az orosz hadseregben 2009-ben

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 31. 9:51

A RIA Novosztyi orosz lap évértékelésként összegyűjtötte azokat a legjelentősebb eseményeket, melyek 2009-ben leginkább meghatározták az orosz hadsereget, azokat a pozitív és negatív történéseket, melyek kapcsán a leginkább a figyelem középpontjába került a védelmi szektor. Mindegyikből akadt bőségesen…

Talán egyértelműen kijelenthető, hogy 2009-ben az orosz fegyveres erők elsősorban a haderőreform végrehajtásának, az ahhoz kapcsolódó szervezési munkálatoknak és szervezeti átalakulásoknak köszönhetően kerültek a nyilvánosság figyelmének középpontjába. Emellett azonban többször fordultak elő úgy pozitív, mint negatív megnyilvánulások is. Sajnos a tragikus események, katasztrófák sem kerülték el ebben az évben az orosz hadsereget, hogy csak néhányat említsünk: az Uljanovszkban található haditengerészeti raktárban történt robbanás, a csendes-óceáni flotta Tu-142 típusú repülőgépének katasztrófája, vagy az Orosz Lovagok bemutató kötelék parancsnokának, Igor Tkacsenkonak halála.

A fegyveres erők reformjának első szakasza

Az orosz Védelmi Minisztérium 2009. december 1-re a legtöbb, az orosz fegyveres erők új szervezeti struktúrájával, megújításával kapcsolatos szervezési feladatot végrehajtotta. Az átalakításnak köszönhetően nagymértékben egyszerűsítették a vezetést, aminek egyik jó példája a december 1-jével, a légierőn belül létrejött hét műveleti parancsnokság, amelyek alá légibázisok valamint légi-kozmikus védelmi dandárok (légvédelmi rakéta és rakétaelhárító) tartoznak.

A hadsereg reformja 2008 őszén kezdődött, és előírja többek között a katonai struktúra, a központi katonai vezetés átszervezését, a hadseregben szolgáló tisztek és tábornokok számának csökkentését, a zászlósi és tengerészzászlósi intézmények (főiskolák) megszüntetését, gyorsreagálású csoportok létrehozását.

Az Arctic Sea története

1595895041
Az Arctic Sea nevű teherhajó máltai zászló alatt hajózott 15 főnyi orosz személyzettel. Finnországból indult július 23-án, állítólag egymillió euró (átszámítva 268 millió forint) értékű faárut szállított, és a tervek szerint augusztus 4-én kellett volna kikötnie Algériában, azonban július 30-án megszakadt mindenféle összeköttetés a hajóval. A hajót augusztus 16-án fedezték fel, a Fekete-tengeri Flotta „Ladnij" fregattja talált rá, majd foglalt vissza Nyugat-Afrika mellett, a Zöld-foki-szigetek közelében. A teherhajót nyolc személy – észt, lett és orosz – foglalta el, akiket letartóztattak és kalózkodás vádjával állítanak bíróság elé, amelyért akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhetik a kalózokat.

Meghalt az „Orosz Lovagok" parancsnoka

1595895041
A MAKSZ-2009 Nemzetközi Repülő és Ûrkutatási Szalonra történő gyakorlás során, augusztus 16-án összeütközött két Szu-27 típusú vadászrepülőgép, amelyek közül az egyik egy kertbe zuhant. A földön négy fő szenvedett sérülést, akik közül később egy nő a kórházban meghalt. A repülőkatasztrófa során életét vesztette az „Orosz Lovagok" bemutató kötelék parancsnoka, Igor Tkacsenko ezredes, az Orosz Föderáció érdemes katonai pilótája.

A vizsgálat a Szu-27-esek katasztrófája tekintetében tovább folytatódik, amelyek során több lehetséges változatot is figyelembe vesznek, amelyek között az egyik legfontosabb az „emberi tényező".

Mistral vásárlás

1595895041
Oroszország azt tervezi, hogy Franciaországtól vásárol egy Mistral típusú helikopter-hordozót és az építéshez szükséges technológiát további négy ilyen osztályú hadihajó megépítéséhez. A két ország képviselőiből álló munkacsoport folyamatosan tárgyal a Mistral beszerzéséről az orosz haditengerészet számára. A legnagyobb érdeklődés a hajóépítési technológia megszerzését illeti, amely lehetővé tenné az orosz vállalatok számára azt, hogy hasonló, univerzális hajókat építsenek.

A helikopter-hordozó ára, amit az orosz haditengerészet meg kíván vásárolni francia hírforrások szerint 400 – 500 millió euro között van. A hajót az STX France hajógyár központi üzemében fogják megépíteni az Atlanti-óceán partján található Saint-Nazaire városában.

Sikertelen Bulava rakétakísérletek

1595895042
December 9-én a „Dmitrij Donszkoj"nukleáris meghajtású tengeralattjáró sikertelen rakétaindítási kísérletet hajtott végre a Bulava ballisztikus rakétával vízalatti helyzetből műszaki meghibásodás – a harmadik fokozat hajtóművének instabil működése miatt. Ezt megelőzően 11 kísérleti rakétaindítást hajtottak végre a Bulava-val, amelyek közül mindössze öt végződött sikeresen. Az ezt megelőző sikertelen indításra július 15-én került sor, amikor a rakéta önmegsemmisítő rendszere lépett működésbe az első fokozat leválása után. A rakéta rendszer tengeri telepítésű változatának következő kísérleti indítására már csak valamikor 2010 januárjában kerülhet sor, majd a soron következőre a nyár elején. Ezek végrehajtása előtt egy állami vizsgálóbizottság ismét felülvizsgálja a rakéta létrehozása során felmerült összes munkafolyamatot.

„Nyugat – 2009" gyakorlat

1595895042
A hadsereg 2009-ben számos gyakorlatot hajtott végre nem csak Oroszország különböző régióiban, hanem külföldön is, beleértve az olyan manővereket, mint a „Kaukázus – 2009", a „Ladoga – 2009", a „Nyugat – 2009" és az „Együttműködés – 2009". Ezek közül a legjelentősebbnek az orosz-fehérorosz hadgyakorlat, a „Nyugat – 2009" számított, amely szeptember 18-29. között zajlott a két ország területén. A két ország képviseletében, mintegy 12,5 ezer – 6 ezer orosz és mintegy 6,5 ezer fehérorosz – katona vett részt a gyakorlaton. A személyi állomány mellett 40 repülőgép, 200 szárazföldi haditechnikai eszköz szerepelt a gyakorlaton, valamint képviseltette magát a Fekete-, az Északi- és a Balti-tengeri Flotta is kijelölt egységeivel. Anders Fogh Rasmussen a NATO főtitkára később kijelentette, hogy a Fehéroroszországban végrehajtott „Nyugat – 2009" hadgyakorlat sem a határos balti államokra, sem a szövetség egyetlen országára nem jelentett veszélyt.

A Csendes-óceáni flotta Tu-142 típusú repülőgépének katasztrófája

1595895042
A Csendes-óceáni Flotta egyik Tu-142 típusú, tengeralattjáró-elhárító repülőgépe november 6-án kiképzési repülés végrehajtása közben, helyi idő szerint az esti órákban katasztrófát szenvedett a Tatár-szoros felett. A repülőgép fedélzetén 11 fő tartózkodott, akiket hivatalosan eltűntként tartanak nyilván. A védelmi minisztérium által kijelölt vizsgálóbizottság három lehetséges verziót vizsgál a katasztrófával kapcsolatban: technikai meghibásodás, emberi tényező és madárbeszívás. A roncsok felkutatása tovább folytatódik, ám valószínűleg fel kell függeszteni a kutatást, mivel a szorost jég borítja. A személyzet tagjainak családjai anyagi támogatásban részesültek.

Robbanás Uljanovszkban

1595895042
November 13-án a haditengerészet Uljanovszkban található raktárában tűz keletkezett, aminek hatására az ott tárolt lőszerek felrobbantak. A robbanás következtében két katona életét vesztette és mintegy 60 főt szállítottak különböző sérülésekkel kórházba. Az első robbanás után néhány nappal újabb robbanás volt a lőszerraktárban, amikor egy gránát robbant fel. Ebben a balesetben nyolc katona vesztette életét, ketten pedig megsebesültek. Az előzetes jelentések szerint a robbanás akkor történt, amikor a lőszereken előkészítő munkálatokat végeztek. A haditengerészet raktárában, ahol a tűz keletkezett és robbanások voltak, a létszám 580 fővel történő csökkentését jelentették be. A védelmi minisztérium ígéretet tett, hogy felülvizsgálja a személyi döntéseket a katonai raktárak tekintetében. A minisztérium tervei között szerepel, hogy a potenciális veszélyt jelentő lőszerek tárolását nagyvárosokon kívül oldják meg, illetve nem gyúlékony tárolókban helyezik el a robbanóanyagokat.

64 repülőgép vásárlása a légierő részére

1595895042
Az orosz légierő és a Szuhoj konzorcium a MAKSZ-2009 Nemzetközi Repülő és Ûrkutatási Szalon idején írta alá azt a szerződést, melynek értelmében 64 darab repülőgépet kap a hadsereg. A szerződés szerint 48 darab Szu-35Sz, 12 darab Szu-27SzM és négy darab Szu-30M2 típusú repülőgéppel fog gazdagodni a légierő repülőgépparkja. 2008-ban a védelmi minisztérium és a Szuhoj már kötött egy szerződést mely szerint az orosz légierő 32 darab Szu-34 típusú frontbombázó repülőgépet kap.