Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemenben megöltek három al-Kaida-vezetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 16. 16:05

Három al-Kaida-vezetővel végzett a jemeni légierő április 14-én, szombat este a Szanaától 210 kilométerre délkeletre lévő Baida térségében – közölte vasárnap az arab ország védelmi minisztériuma.

Korábban egy biztonsági illetékes az állította, hogy egy pilóta nélküli amerikai repülőgép (drón) mért csapást egy autóra, amelynek utasai meghaltak.

A védelmi minisztérium azonban megismételte azt a kormányállítást, hogy a térségben csak a jemeni légierő gépei hajtanak végre támadásokat.

A tárca szerint a meghalt személyek az al-Kaida helyi vezetői voltak.

A dél- és a kelet-jemeni térségekben tartózkodó al-Kaida-fegyveresek elleni légitámadásokat az amerikaiaknak tulajdonítják. Washington azonban soha nem ismerte el, hogy ilyen akciókat hajtott volna végre.

A WikiLeaks által kiszivárogtatott titkos diplomáciai levelek és az amerikai sajtó azonban többször is beszámolt dél-jemeni területek elleni amerikai dróntámadásokról.

A terrorhálózat helyi szervezete, az Arab-félsziget al-Kaidája sikerrel használta ki, hogy Szanaában meggyengítette a központi hatalmat az időközben lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök elleni népi felkelés, és a szélsőségesek megerősítették jelenlétüket Jemenben, főként annak déli és délkeleti részén.