Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi azt állítja, a terrorizmus ellen harcol

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 6. 9:09

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt hangoztatta az országában kitört példátlan népfelkeléssel kapcsolatban egy párizsi lapban vasárnap megjelenő interjújában, hogy ő a terrorizmus ellen harcol és hiányolja a külföldi segítséget; Kadhafi azt szeretné, ha az ENSZ vagy az Afrikai Unió (AU) vizsgálóbizottságot küldene az észak-afrikai arab országba a helyzet felmérésére.

Az interjú a Le Journal du Dimanche című francia lapban jelenik meg, s az újság vasárnapra virradóra részleteket közölt belőle.

Kadhafi a nyilatkozatában értetlenségének adott hangot amiatt, hogy „senki sem érti, a terrorizmus elleni harcról van szó" Líbiában.

„A biztonsági szolgálataink együttműködnek (a nyugatiakkal). Sokat segítettünk Önöknek az elmúlt években. Akkor hogyan fordulhat elő, hogy ha mi Líbiában harcban állunk a terrorizmussal, senki sem viszonozza nekünk a segítséget?" – hangoztatta.

A líbiai vezető arról is beszélt, hogy szeretné, ha az ENSZ vagy az Afrikai Unió vizsgálóbizottságot küldene országába a helyzet felmérésére. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy semmilyen módon nem akadályoznák a bizottság tevékenységét, és kedvezően fogadná, ha Franciaország szeretné irányítani a testület munkáját.

Kadhafi egyúttal tömeges líbiai kivándorlás veszélyét vetítette előre, kijelentve, hogy „emberek ezrei árasztják majd el Líbiából Európát", és „senki sem fogja megállítani őket".

Kadhafi 1969-ben katonai államcsínnyel jutott hatalomra Afrika negyedik legnagyobb országában, amelyet az azóta eltelt több mint négy évtizedben tekintélyuralmi eszközökkel irányít. Februárban példátlan népfelkelés tört ki Líbiában, a lázadók ellenőrzésük alá vonták az ország keleti felét, s a nyugati országrészben is meggyengült Kadhafi hatalma.

A nyugati vezetők elítélték, hogy Kadhafi megítélésük szerint brutális, véres megtorlást alkalmaz a lázadókkal szemben. A Nemzetközi Büntetőbíróság pedig közölte, vizsgálat indulhat a líbiai vezetővel és szűk környezetével szemben azon bűncselekmények miatt, amelyeket a biztonsági erők a polgári lakosság terhére követtek el.