Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi érvénytelennek tekinti a BT-határozatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 19. 13:28

Moammer Kadhafi vezető nyugati politikusokhoz intézett levelében óva intett bármilyen, országa elleni katonai beavatkozástól, és érvénytelennek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Líbia feletti légtérzár létrehozásáról szóló határozatát. A líbiai vezető “sürgős” üzenetet intézett Nicolas Sarkozy francia elnökhöz, valamint David Cameron brit miniszterelnökhöz és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz.

Szóvivője, Músza Ibrahim tájékoztatása szerint jogtalanságnak, tiszta agressziónak bélyegezte az esetleges intervenciót, amelyet szavai szerint a Nyugat “meg fog bánni", és amellyel kiszámíthatatlan kockázatoknak teszi ki a földközi-tengeri térséget és Európát.

Kadhafi értékelése szerint az ENSZ BT határozata sérti a világszervezet alapokmányát, amely tilt mindenféle beavatkozást a tagállamok belügyeibe.

“Líbia nem az önöké, Líbia a miénk" – írta. “Mi nem adhatunk le egyetlen lövést sem saját népünkre, mi az al-Kaida ellen harcolunk" – tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnökhöz intézett külön levelében Kadhafi az ENSZ BT nemzetközi katonai beavatkozásra feljogosító határozatát “érvénytelennek" minősítette, és védelmébe vette azt a döntését, hogy támadást indított a lázadó líbiai városok ellen. “Ha amerikai városokat fegyveres erőszakkal elfoglalnak, mondja, mit tenne?" – írta Kadhafi az amerikai elnöknek. Hangsúlyozta, hogy ő és a líbiaiak készek meghalni hazájuk védelmében.

CímkékENSZjog