Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kairóban életét vesztette egy katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 3. 7:51

Az egyiptomi állami televízió közlése szerint egy katona életét vesztette Kairóban az ellenzéki tüntetők és az államfő híveinek összecsapásában. A hadsereg még délelőtt közleményt adott ki, amelyben felszólította a tüntetőket, hogy fejezzék be az utcai megmozdulásokat, de nap közben nem lépett föl ellenük.

A nap folyamán a civil tüntetők közül mintegy ötszázan sérültek meg a Tahrír téren és környékén kirobbant tömegverekedésben. Az ellenfelek botokkal és kövekkel vívtak “csatát", amelyben a lovas-tevés támadókat körbefogták, és a földre rángatták. A helyszínen tartózkodó katonák figyelmeztető lövésekkel próbálták megfékezni az indulatokat.

A tömegben felmerült a gyanú, hogy Mubarak hívei valójában civilbe öltözött állambiztonságiak.

A belügyminisztérium ezt tagadja, akárcsak a hadsereg azt, hogy lövéseket adott volna le.

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az al-Dzsazíra televízióban azt kérte a katonáktól, hogy “védjék meg az egyiptomi életeket". Nem maradhatnak semlegesek, még ma közbe kell lépniük – mondta.

Reméli – tette hozzá -, hogy Mubarak nem várja meg a távozással a pénteket, amikor újabb nagy tüntetés lesz.

A tüntetők szóvivője szerint a kormány által felbérelt banditák hajigálják a benzinbombákat. A helyszínen nincsenek egyenruhás rendőrök, ennek ellenére könnygázgránátokat is vágtak a tüntetők közé.

A Tahrír téri összecsapással párhuzamos békésen is tüntettek Mubarak hívei egy másik helyszínen. Mintegy húszezer, ránézésre a középosztályhoz tartozó ember vonult fel azt követelve, hogy szűnjön meg a felfordulás, mert az elnök már elég engedményt tett, és attól lehet tartani, hogy a káosz élelmiszerhiányhoz és más hiányokhoz, az egyiptomi valuta értékének zuhanásához vezet. “A fáraók napjai óta stabil ország voltunk. Ezek a tüntetők Szomáliává akarnak változtatni minket, amely szegény és háborúban áll önmagával" – vélekedett egyikük. Sokan azt mondták, hogy ők nem feltétlenül az elnököt támogatják, de a Mubarak-ellenes tüntetőknek elégedetteknek kell lenniük a kedd éjjeli ígérettel, hogy az elnök hét hónap múlva lemond. “Időt kell neki adni a békés hatalomváltáshoz" – jelentették ki.

Korábban az al-Dzsazíra katari hírtelevízió számolt be képes tudósításban arról, hogy Alexandriában összetűzés tört ki több száz szemben álló tüntető között.

CímkékNATO