Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyver- és lőszerarzenál Érsekcsanádon

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 3. 7:10

A negyedik héten, azaz január 24. és 30. között tizenhárom bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül nyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Bugyi Zoltán törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 66 bejelentést kaptak.

Január 24-én a Pest megyei Vácról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Csatamező-dűlőben, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 81 milliméteres, német gyártmányú, repesz-aknavetőgránát került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon a főváros V. kerületében, a Falk Miksa úton is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az egyik lakóház udvarán végeztek földmunkákat, amikor világháborús robbanószerkezetet találtak. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a megjelölt helyen egy 75 milliméteres, üres srapnelgránátot talált, amely robbanóanyagot nem tartalmazott. A szakzsargonban „nem robbanótestnek" (NRT) nevezett szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Január 25-én a rendőrség kérte a tűzszerészek segítségét, ugyanis a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, egy házkutatás során fegyver és lőszerarzenált találtak egy középkorú férfinél. A helyszínre a Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr érkezett ki. A tűzszerészek összesen 379 darab, gyalogsági lőszerekből, fegyverekből és robbanószerkezetből álló gyűjteményt találtak a férfinél, aki úgy nyilatkozott, az eszközöket az egykori szovjet laktanyák területéről szedte össze. Szerencsére az eszközök nagy része nem volt veszélyes, mivel nem tartalmazott robbanó, vagy pirotechnikai anyagot. A nagy mennyiségű robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Január 28-án Budapest III. kerületébe, a Halász Gábor utcába kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Az egyik nyitott építkezési területen, a régi ház elbontása közben bukkantak a munkások világháborús robbanószerkezetre. A Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínről egy darab, 76 milliméteres srapnelgránát fémtestét szállította el, amely NRT volt, mivel nem tartalmazott robbanóanyagot.

Január 29-én a Somogy megyei Kisbajomról érkezett a bejelentés a honvédség tűzszerész ügyeletére. Eszerint az egyik, gyakran használt erdei földúton második világháborús gránátot találtak az arra járók. A német gyártmányú, 75 milliméteres repeszgránátot a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.