Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kambodzsa nem képes az aknamentesítésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 14. 6:40

Minden igyekezet ellenére Kambodzsa valószínűleg nem lesz képes az országot 2010-ig mentesíteni az aknáktól, ezért halasztást akar kérni. Az 1997-ben aláírt ottawai egyezmény alapján az aláíró államok kötelezték magukat, hogy négy éven belül megsemmisítik a még nem élesített aknákat, 2010-ig pedig felszámolják a telepítetteket.

A jelek szerint Kambodzsa nem képes a megadott határidőig az összes aknát azonosítani és hatástalanítani – jelentették be a minap Phnompenben. További tíz év haladékot kívánnak kérni. A kérés jogosságát alátámasztó dokumentumok rövidesen elkészülnek. Heng Ratana, a Kambodzsai Aknamentesítő Központ főigazgatónője szerint még 4000 négyzetkilométernyi területet kell aknátlanítani.

Hivatalos adatok szerint 1992 és 1998 között kambodzsai és nemzetközi aknamentesítő csapatok 486 négyzetkilométer területen összesen 820 ezer gyalogsági aknát, mintegy 20 ezer harckocsiaknát, valamint 1,77 millió egyéb, nem élesített robbanószerkezetet hatástalanítottak. Míg 2006-ban 450 személy szenvedett aknától sérülést, tavaly ez a szám 266-ra csökkent.

A közelmúltban Kambodzsa és Thaiföld között kirobbant fegyveres határkonfliktus is egy aknára lépett thai katona balesetével kezdődött. A villongásnak mindkét oldalon voltak halálos áldozatai.