Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanadai módszerváltás Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 8. 10:16

2009-ben már a kanadai katonák is saját haderejük felségjelzését viselő helikopterekkel indulhatnak éles bevetésekre Afganisztánban.

Történelmi jelentőségű esemény ez, hiszen a kanadaiak legutóbb a koreai háborúban (1950-53) vettettek be éles hadműveletben, a frontvonalban forgószárnyasokat. Két CH-146 típusú helikopter már Afganisztánban landolt és számos további forgószárnyas érkezik még idén, így új alapokra helyezik a kanadai katonák a hadviselést a nehéz terepviszonyairól híres országban.

Kanada saját kis forgószárnyas légierőt alakít ki az idei évben Afganisztánban. 2009 nyarán 6 darab, Oroszországtól lízingelt Mi-8 közepes szállítóhelikopter, szintén 6 darab újonnan vásárolt amerikai CH-47 nehéz szállítóhelikopter, valamint 8 darab kanadai gyártású CH-146 felfegyverzett forgószárnyas érkezik a térségbe.

A frontra küldött kanadai repülőezred körülbelül 450 főnyi személyzettel látja el a helikopterek és a robotrepülőgépek (UAV) körüli teendőket. A kanadai forgószárnyasok elsődleges feladata a katonák szállítása lesz, így csökkenthetővé válik az útszéli bombák miatt megsérülő katonák száma. Korábban, a 2500 Afganisztánban szolgálatot teljesítő kanadai katonának lényegesen kevesebb lehetősége volt helikopterrel való utazásra, mint az Egyesült Államoknak és a NATO szövetséges államainak.