Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kaposvárra ért a vándorkiállítás

Szöveg: Löbl Eszter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 27. 11:09

150 éve indult az altisztképzés – ebből az alkalomból nyílt kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből április 25-én, a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban.

20220426-kaposvar-kiallitas (2)

A vándorkiállítás - amely április 29-ig várja az érdeklődőket - megtekintésével az érdeklődő betekintést nyerhet az altisztképzés történetébe. Korabeli fényképek, írások, tárgyak mutatják be az altiszti kart; személyes tárgyak jelzik és dokumentálják az altisztek, altisztjelöltek, hadapródok és reáliskolák növendékeinek múltját.

A tárlatot bemutatva Kollár László főtörzszászlós bemutatta a jutasi iskolát, a csapatzászló-adományozást, valamint az első altiszti eskü és avatás mentrendjét. A múltat a roll-up bemutatón és a vitrineken kívül korabeli videófelvételek elevenítik fel, és mutatják be az akkori értékeket a mai kor emberének, egy olyan jelmondattal, ami mindenki számára értéket teremtett és teremt most is: „Az erős akarat minden akadályt legyőz. Erős akarat csak hitből fakadhat.”

20220426-kaposvar-kiallitas (1)
Kapcsolódó cikkek