Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Másfél évszázada a haza szolgálatában”

Szöveg: Miklós Máté főtörzsőrmester | Fotó: Sályi Gergő hadnagy és a szerző felvételei |  2022. április 15. 13:20

Győrbe, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez érkezett az „Altisztképzés másfél évszázada” című vándorkiállítás április 11-én.

Győr_vándorkiállítás (5)

A tárlaton tárgyi és képi emlékek segítségével elevenedik meg az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől egészen napjainkig a hazai altisztképzés. A vándorkiállítást megtekintették a Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskola Technikum diákjai is.

Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok köszöntő szavai után, Inoka Zoltán főtörzszászlós nyitotta meg a kiállítást a Pálffy Miklós laktanya csapatművelődési otthonában. „150 év hosszú idő, már akkor fontosnak látták az ország vezetői, hogy jól kiképzett, jól felkészített altisztjei legyenek a honvédségnek” – emelte ki az alakulat vezénylőzászlósa.

Győr_vándorkiállítás (7)

Kollár László főtörzszászlós, a tárlat összeállítója és a hazai altisztképzés történetének kutatója, az MH Altiszti Akadémia kiemelt zászlós oktatója a kiállítás ismertetőjében hangsúlyozta: „a honvéd altisztek mindig is a hazát védték és szolgálták, az a legkevesebb, hogy megőrizzük az emléküket az utókor számára.”

A hazai altisztképzés kezdetének 150. évfordulójáról koszorúzási ünnepséggel is megemlékeztek a győri katonák a Nádorvárosi Köztemetőben, vitéz Tóth Imre nyugállományú ezredes, a Jutasi Honvéd Altisztképző- és Nevelőintézet utolsó parancsnokának sírjánál. A tisztelet virágait – az alakulat zászlóaljak és osztályok vezénylőzászlósainak jelenlétében – Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok és Inoka Zoltán főtörzszászlós közösen helyezte el.

Győr_vándorkiállítás (11)

A másfél évszázados altisztképzés előtt tisztelegve az MH Altiszti Akadémia emlékfutást is szervezett, április 12-13. között. A szerencsés földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően a Jutasi Honvéd Altisztképző- és Nevelőintézetnek egykor otthont adó épület és a jelenlegi altisztképzés szentendrei alma matere között 150 kilométer a távolság. A futás Zirc és Dudar közötti szakaszán az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred altisztjei is részt vettek Inoka Zoltán főtörzszászlós vezetésével, kiegészülve az MH Altiszti Akadémia egy zászlóvivő katonájával. Nagyesztergáron az Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola lelkes diákjai is csatlakoztak, és egészen a falu határáig kísérték a győri katonákat.

Kapcsolódó cikkek