Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karadzic szerint nem illetékesek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 1. 13:33

A népirtással vádolt Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt vezetője kétségbe vonta az ügyét tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék illetékességét. A hétfőn napvilágra került nyolcoldalas beadványában Karadzic kifejtette: a testületnek nincs törvényes felhatalmazása és jogosultsága arra, hogy eljárjon ügyében.

A boszniai szerbek egyik volt vezetőjét 11 esztendei bujkálás után 16 hónapja fogták el. Hágai perének kezdetét bojkottálta, ami arra késztette a bíróságot, hogy márciusig elnapolja a tárgyalást, és hivatalból rendeljen ki ügyvédet a vádlott mellé, aki elvileg saját maga látja el védelmét. A bírák úgy vélték, hogy még a legtapasztaltabb jogi képviselőnek is szüksége van elegendő felkészülési időre a bonyolult eljáráshoz, ezért döntöttek a három és fél hónapos halasztás mellett.

Karadzic mostani beadványában “erkölcsi kötelességének érezte, hogy a történelem fényében és a nyilvánosság előtt támadja meg a törvényszék legitimitását". Érvei között szerepelt az is, hogy az NT csupán az ENSZ Biztonsági Tanácsának engedelmeskedő ügyészi szerv.

Karadzicot népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolják, amelyekért akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. A vád szerint személyesen felelős azért, hogy 1992 és 1995 között a boszniai háborúban a szerb szabadcsapatok több tízezer horvát és boszniai muzulmánt mészároltak le, illetve üldöztek el lakóhelyéről.

Karadzic tagadja a vádakat, és arra is hivatkozik, hogy egy titkos alku alapján mentesülnie kellene a nemzetközi jogi eljárásoktól. Richard Holbrooke, az Egyesült Államok egykori balkáni különmegbízottja 1996 júliusában kötötte vele ezt az alkut, amely alapján Karadzic már korábban kérvényezte az ellene indított eljárás megszüntetését, de a törvényszék elutasította beadványát.

CímkékENSZjog