Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karadzsics rövidebb pert akar

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 29. 7:14

Nemzetközi törvényszéki vádiratának és még el sem kezdődött perének rövidítését kérte Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb vezető abban a beadványban, amelyben kifejtette álláspontját az ellene szóló, módosított dossziéról.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék legmagasabb rangú boszniai szerb vádlottjának szerdáig volt lehetősége véleményt nyilvánítani a vádiratról, amely egyrészt csökkenti az ügyészi érvrendszerben szereplő tételek mennyiségét, ugyanakkor még egy rendbeli népirtással megtoldja Karadzsics bűnlajstromát.

A tavaly nyáron elfogott és Hágába szállított – saját védelmét ellátó – Karadzsics kifejtette, önmagában a vádirat módosítása ellen nincs kifogása, de ha nem rövidítik tovább a dossziét, többéves, komplex perrel kell számolni, “a történelem egyik leghosszabb bűnperével".

A boszniai szerb vezető, akit az 1992-1995-ös boszniai háború számos szerb atrocitásában bűnösnek tartanak, beleértve a több mint nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai mészárlást is, úgy vélte, a törvényszéknek tanulnia kellene Szlobodan Milosevics néhai szerb elnök esetéből.

A volt jugoszláviai háborúk mindegyikéért (Horvátország, Bosznia, Koszovó) felelőssé tett Milosevics három éve elhunyt hágai börtönében, még mielőtt pere véget ért volna, és igazságot tudtak volna szolgáltatni vele szemben.