Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombázással kezdődött a nap

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 29. 7:10

Izraeli harci gépek csütörtök reggel bombázták a Gázai övezet déli részét, nem sokkal azt követően, hogy palesztin fegyveresek egy rakétával izraeli területet támadtak – közölték szemtanúk és a Hamász iszlamista szervezet.

Egy izraeli katonai szóvivő megerősítette a légicsapás hírét, azt állítva, hogy egy fegyvergyártó műhely volt a célpont. Ezt a palesztin rakétacsapásra válaszul támadták meg. Egyelőre nem érkeztek jelentések a támadás sebesültjeiről abban az öntödében, amely szemtanúk szerint romba dőlt Rafah városában, a Gázai övezet Egyiptommal határos részében. Ez volt a második izraeli bombázás a Gázai övezetben azóta, hogy január 18-án Izraeli leállította 22 napig tartó hadműveletét.
Izrael szerdán, egy nappal azt követően, hogy palesztin fegyveresek megöltek egy izraeli katonát az övezet határa mentén, csempészalagutakat bombázott, amelyen keresztül fegyver jut Egyiptomból a Gázai övezetbe.

A Hamász hajlik arra, hogy Izraellel másfél éves tűzszünet kössön február 5-ei hatállyal – írta palesztin forrásokra hivatkozva az as-Sark al-Auszat című arab lap. Az újság azt is megírta, a Hamász egyelőre nem egyezett bele abba, hogy február 22-én palesztinközi párbeszéd kezdődjön. A lap a Hamász egy képviselőjét idézve arról számolt be, hogy a dátum nem végleges, a mozgalom megfelelő időben választ ad az ügyben. Izrael a múlt héten egyiptomi közvetítéssel olyan javaslatot terjesztett elő, hogy a felek másfél éves időtartamra kössenek tűzszünetet.

A megállapodás érdekében Kairóban Omar Szuleiman, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője néhány napon keresztül tárgyalt a palesztin frakciók vezetőivel, így a Hamász képviselőivel is. A megbeszéléseken a palesztinok azt ígérték, hogy rugalmasan kezelik az izraeli javaslatot, különösen ha Izrael azonnal feloldja a határátkelőhelyek zárlatát és a Gázai övezet blokádját. A találkozókon egyetértés született arról, hogy február 5-én lépne hatályba a palesztinok és Izrael közötti tűzszünet.