Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kártérítést kapnak a megkínzott irakiak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 10. 19:54

A brit védelmi minisztérium beleegyezett abba, hogy 2,83 millió fontos (mintegy 3,5 millió eurós) kártérítést fizet brit katonák által megkínzott irakiaknak, illetve családjaiknak – jelentették be az áldozatok ügyvédei.

Tíz irakiról van szó, közülük egy, az akkor 26 éves Baha Musza belehalt sérüléseibe. Brit katonák a dél-iraki Bászra városban 2003 szeptemberében hurcolták el őket egy szállodából, mert azt gyanították róluk, hogy segítik az iraki lázadókat. A boncolás során 93 különböző sérülést találtak Musza holttestén: a fiatalembernek eltörték az orrát, több bordáját A halálát fulladás okozta.

Az irakiak érdekeit képviselő Leigh Day and Co. ügyvédi iroda közölte, hogy a védelmi minisztériummal folytatott tárgyalásokon egy tábornok bocsánatot kért a bánásmódért, amelyben az áldozatok részesültek a brit fogságban. A kártérítést Musza családja, valamint a brit fogságból élve kikerült kilenc iraki között osztják szét.

A brit kormány barátságosnak minősítette a megállapodást, amelyet a védelmi minisztérium részéről bocsánatkérés, illetve a felelősség elismerése kísér.

Az ügy hosszú évek óta húzódik. Musza halála miatt hét brit katonát állítottak hadbíróság elé, de egy kivételével mindegyiküket felmentették. Donald Payne szakaszvezető bűnösnek vallotta magát, és a bíróság egyéves börtönbüntetésre ítélte, emellett elbocsátották a hadseregből.

Az iraki áldozatok és hozzátartozóik ezt követően indítottak polgári pert a londoni felsőbíróságon.