Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: Afganisztán „már ma” szuverén akar lenni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 17. 17:10

Afganisztán „nemzeti szuverenitást” akar, mégpedig „már ma” – jelentette ki Hamid Karzai elnök november 16-án szerdán, a törzsi nagytanács, a loja dzsirga kabuli gyűlésének első napján.

Nyitóbeszédében az államfő a Washingtonnal kialakítandó stratégiai partnerség feltételeiről szólt az ország minden részéből érkezett mintegy kétezer küldött előtt, azt hangsúlyozva, hogy az afgán-amerikai viszonynak „két független ország" viszonyának kell lennie. A stratégiai partnerségről szóló megállapodásban rögzíteni akarják, milyen legyen az amerikai jelenlét az ázsiai országban a szövetséges haderők 2014 végéig tervezett kivonása után. Az egyik fő kérdés az, maradnak-e amerikai támaszpontok afgán földön.

Ha az Egyesült Államok „katonai bázisokat akar, azt lehetővé tesszük, mert előnyös nekünk, pénzhez jutunk, és képezni fogják az erőinket" – mondta Karzai. Követelte ugyanakkor, hogy az amerikaiak és a NATO hagyjanak fel a házkutatásokkal és az éjszakai akciókkal, amelyek nagyon dühítik a hagyománytisztelő és vallásos afgán lakosságot.

1595927455
Egy nyugati diplomata szerint a támaszpontok fenntartásával kapcsolatos tárgyalások most már a pénzügyi feltételekről szólnak, s Washington arra emlékezteti Kabult, hogy az Egyesült Államok már bőven kiveszi a részét az afgán biztonsági erők képzésének és felszerelésének költségeiből.

Karzai elismerte, hogy országa 2014 után is rászorul majd szövetségesei segítségére, de szerinte e segítséget bizonyos feltételek mellett kell igénybe venni, hogy „Afganisztánt ne tapossák el újra". „Az Egyesült Államok talán hatalmasabb, gazdagabb és nagyobb (Ország), de mi oroszlánok vagyunk (…)" – hangoztatta az elnök.

Karzai igyekezett megnyugtatni a szomszédos országokat, amelyeket aggaszt az amerikai csapatok hosszú távú jelenléte határaik mentén.

Afganisztánban jelenleg mintegy 140 ezer főnyi, NATO vezette külföldi haderő, közte közel százezer amerikai igyekszik fenntartani a kabuli kormány ingatag hatalmát az egyre erősödő tálib lázadással szemben. Karzai úgy vélte, az Egyesült Államoknak nem kellene akadályoznia, hogy Afganisztán „jószomszédi kapcsolatokat" alakítson ki olyan országokkal, mint Kína vagy Oroszország. „Afganisztán ilyen feltételek mellett kész aláírni a stratégiai partnerségi megállapodást az Egyesült Államokkal, ez az érdekünkben áll" – tette hozzá. A tálib lázadók, akik a kabuli kormánnyal történő bármilyen tárgyalás előfeltételéül szabják a külföldi katonák előzetes kivonását, elítélték a loja dzsirgát és komoly megtorlásokkal fenyegették meg annak résztvevőit.