Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai valóban tárgyal a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 11. 9:27

Az afgán elnök megerősítette, hogy kormánya bizonyos idő óta titkos tárgyalásokat folytat a rendszer ellen küzdő, radikális iszlám tálibokkal. Az interjúban az afgán államfő azt állította, hogy nem rendszeres, a tálibokkal hivatalosan kialakított kapcsolatokról volt szó, hanem – mint fogalmazott – inkább nem hivatalos, személyes kapcsolatfelvételről.

Hamid Karzai a CNN amerikai hírtelevíziónak adott és helyi idő szerint már vasárnap előzetesen ismertté vált interjújában egyértelműen megerősítette a The Washington Post értesülését azzal kapcsolatban, hogy a magas rangú titkos egyeztetések már meghatározott idő óta zajlanak.

Az amerikai napilap az elmúlt héten közelebbről meg nem nevezett afgán, illetve arab forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az afgán kormány és a tálibok között titkos béketárgyalások zajlanak.

Karzai emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Kabulban megtartotta első ülését az úgynevezett békedzsirga, amelynek feladata a tálibokkal és más afgán felkelő csoportokkal való megbékélés és kapcsolatteremtés előmozdítása, továbbá a háború lezárása. Ezzel összefüggésben annak a reménynek adott hangot, hogy a tárgyalások – immár hivatalos keretek között – folytatódnak.

Az elnök megbékélési tervét a nemzetközi közösség is támogatja. Karzai a legutóbb Londonban tartott nemzetközi konferencián megbékélést sürgetett azokkal a tálibokkal, akik lemondanak az erőszakról, és a felkelést nem elsősorban ideológiai, hanem pénzügyi okokból támogatták. Karzai szerint csakis olyan tálibokról lehet szó, akik vállalják a társadalomba való visszailleszkedést, nem tartanak fenn semmifajta kapcsolatot a nemzetközi terrorcsoportokkal és elfogadják az afgán alkotmányt.

A tálibok mindeddig nem erősítették meg a tárgyalások hírét. Korábban mindenfajta kapcsolatfelvételt ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a NATO vonja ki katonáit Afganisztánból.