Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-zenekarok: túl egy sikeres „évadon”

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 15. 6:23

Hat hazai regionális és egy nemzetközi katona-zenekari fesztivál, két külföldi fellépés, rendszeres koncertek a Honvéd Kulturális Központban, és vasárnapi térzene a Sándor-palota előtt. Röviden így lehetne jellemezni a Magyar Honvédségben szolgáló katona-zenekarok elmúlt hónapjait, azaz a tavasz elejétől ősz közepéig tartó időszakot. Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere szerint sikeres „évadot” zártak.

1595925962
Az utóbbi években megszokottakhoz hasonlóan, idén is két tavaszi és négy őszi regionális katona-zenekari fesztiválon vettek részt az elmúlt hónapokban a Magyar Honvédség helyőrségi zenekarai. A tavaszi-nyári hónapokban Kaposváron és Tatán, ősszel pedig Szolnokon, Szentendrén, Pécsett és Hódmezővásárhelyen szórakoztatták az embereket a katona-zenekarok. A pécsi fellépés kicsit „kakukktojásnak" számított, hiszen ott egy városi rendezvényre kapott meghívást két helyőrségi zenekar.

Az sem volt ritka, hogy a fesztiválokat más, a rendezvénynek helyt adó város kiemelkedő kulturális programjával kötötték össze. Tatán már hagyományos, hogy a nyárköszöntő Víz, Zene, Virágfesztivál részprogramjaként rendezik meg a regionális katonazenekari fesztivált, de az idei szolnoki, szentendrei és a hódmezővásárhelyi találkozó is a város napja alkalmából szervezett rendezvényekhez kapcsolódott – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes.

A Magyar Honvédség főkarmestere hozzátette: idén nemzetközi katona-zenekari fesztivált is rendeztek hazánkban, júliusban Debrecen adott otthont a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvénynek, amelyen a három hazai együttes mellett négy külföldi zenekar is részt vett. A négynapos program természetesen nagy sikert aratott.

Megtudtuk: mindezek mellett két alkalommal lépett fel egy-egy magyar katonazenekar külföldi fesztiválokon. A hagyományos ljubljanai nemzetközi találkozón a tataiak, a franciaországi Saumur városában pedig az MH Központi Zenekar képviselte Magyarországot és a Magyar Honvédséget.

„E külföldi fesztiválok azért nagyon hasznosak, mert minden résztvevő a saját országának kultúrájával ismerteti meg a többieket" – mondta a főkarmester, majd arról beszélt, hogy a terveik szerint jövőre is szeretnék megtartani a hazai regionális fesztiválokat, és ha meghívást kapnak, akkor természetesen ott lesznek a nemzetközi rendezvényeken is.

1595925962
A fesztiválok mellett a zenekarok számára nagy megtiszteltetés volt, hogy idén ismét gyakran tarthattak térzenét a Budai Várban, a Sándor-palota előtt. Csizmadia ezredestől megtudtuk: ebben az esztendőben nemcsak a katonazenészek, hanem a társ fegyveres szervezetek zenekarai is szórakoztatták a közönséget vasárnap délelőttönként a Budai Várban. S jövő tavasszal – amennyiben felkérés érkezik a Köztársasági Elnöki Hivataltól – szeretnék folytatni ezt a hagyományt is.

Május végén zárult a „Honvédbanda szól a Stefánián" című programsorozatuk, amely felülmúlta előzetes várakozásaikat – árulta el a főkarmester. Az interaktív koncertsorozat éppen ezért az ősszel is folytatódik. A jövő májusig tartó ötrészes programsorozat első „felvonását" október 16-án, vasárnap rendezik meg a Honvéd Kulturális Központban. A mostani koncert alcíme: kamarazene a fúvószenén belül, s ezúttal a központi zenekar lép a színpadra.

A zenekarok további idei, kiemelkedő programjairól szólva Csizmadia Zsolt elmondta: október 20-án fellépnek a forradalom 55. évfordulójának tiszteletére rendezett, irodalmi esttel egybekötött koncerten a Stefánia-palotában. Novemberben pedig ott lesznek – a Honvéd Férfikar, a tánckar és a szólisták mellett – a Magyar Honvédség hagyományos adventi koncertjén, valamint decemberben a karácsonyi koncerten is.

1595925962

 

Fotó: Archív