Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai feladatokra is készülniük kell

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. november 8. 12:09

Huszonkét afgán rendőr végezte el azt a kéthetes kurzust, melyet magyar szakemberek tartottak a rendőri túlélésről, éles akciók biztonságos végrehajtásáról, taktikai eljárásokról és ezek gyakorlati megvalósításáról. Hazánk rendőrei 2004 óta tartanak tanfolyamokat Afganisztánban.

Az EUPOL misszió feladata a demokratikus, a jogállamiság talaján működő, szakképzett és jogkövető afgán rendészeti szerkezet kialakítása. Az EUPOL részeként a magyar rendőrök 2004 óta tartanak tanfolyamokat Afganisztánban.

Már régóta folyik az ANP (Afgán Nemzeti Rendőrség) képzése és technikai feltételeinek fejlesztése. Az EUPOL AFG és a vele párhuzamosan létrehozott Nemzetközi Rendőrségi Koordinációs Bizottság (IPCB) fő feladata a koordináció megszervezése és az afgán rendőrség meghatározott szintjein mentori és tanácsadói feladatok ellátása.

Hazánk uniós csatlakozásával újabb önálló felajánlást tett, miszerint a Magyar Köztársaság 2006-tól aktívan részt vállalna a Tartományi Újjáépítési Csoportok (PRT) támogatásában. 2007. július 15-én a közép-afganisztáni Baghlan tartomány Pol-e Khomri városban települt Camp Pannonia magyar bázissal beindult a PRT IRM (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)- misszió. A csoport fő feladata a tartomány rendészeti felsővezetőivel történő folyamatos kapcsolatkeresés – ennek fenntartása és erősítése mellett -, a helyi rendészeti szervek részére kurzusok szervezése, valamint a helyi rendőrségi objektumok fejlesztése. A csoport jelenlegi vezetője László Tamás rendőr alezredes. 2007. szeptember 12-én Pol-e-Khomriban átadták a képzések helyszínéül szolgáló, magyar pénzből épült bázisépületet, illetve több más helyiséget teljesen felújíttattak. Ezekben még 2007 végén beindult a rendszeres írás-olvasás oktatás, valamint az informatikai alapképzés.

1595909728
Az elmúlt esztendőkben számos kéthetes kurzust tartottak. A legutóbbi november 3-án fejeződött be, amelyet huszonkét afgán rendőr végzett el. A tanulók a leendő kiképzők és a középvezetők voltak. A programot kifejezetten a helyi viszonyoknak megfelelően állították össze. Surányi Péter nyugállományú rendőr őrnagy, Herczegh Róbert nyugállományú rendőr százados és Károlyi Róbert nyugállományú rendőr zászlós 2007-ben járt először Afganisztánban, amikor felmérték, hogy milyen kiképzési programra van szükség. 2008-ban megtartották az első tanfolyamot, mely osztatlan sikert aratott az afgán oldalon is. Őket kérték fel tehát a további oktatásra. A mostani, háromhetes tanfolyam fele-fele arányban tartalmazott elméleti és gyakorlati részeket: a rendőri túlélést, éles akciók biztonságos végrehajtását, taktikai eljárásokat és ezek gyakorlati végrehajtását tanulták meg.

Mivel Afganisztánban nem ugyanaz a rendőri munka, mint egy nyugati országban, így a feladatok is mások. A műveleti területen a rendőrök gyakran hajtanak végre katonai szintű feladatot az ellenállók ellen. Ezek az oktatások fontos részét képezik annak a folyamatnak, amely azt a célt szolgálja, hogy az afgán rendőrség képes legyen önállóan fenntartani a közbiztonságot.