Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai kiképzést is kapnak a brit olimpikonok

Szöveg: fn.hu/honvedelem.hu |  2008. április 24. 8:55

Folyamatos edzőtábor Makaón, a kínaihoz a hasonló klímaviszonyok miatt. Iraki háborús tapasztalatok a stresszhelyzetek kezelésére. Precíz időbeosztás a pekingi játékok alatt. És ez csak néhány Nagy-Britannia olimpiai „szuperfegyvereiből”. Úgy tűnik, hogy a brit sportvezetők mindent bevetnek annak érdekében, hogy a sportolóik a legfittebben álljanak rajthoz Pekingben.

Az olimpia nemcsak a sportolói felkészülésből áll, legalábbis Nagy-Britanniában. A brit sportélet hatalmas pénzügyi és emberi forrásokat mozgat meg, precíz szervezés, katonai tapasztalatok és tudomány egyaránt integrálódik az ötkarikás játékok kapcsán. Számos terület erőforrásait igyekeznek a brit sportvezetők beépíteni a pekingi felkészülésbe, így többek között a team és a menedzseri stáb kialakításának megoldásait a Forma-1-es berkekből, a stresszhelyzetek kezelését a brit hadseregtől, az időzónák okozta bioritmuszavar kiküszöbölését pedig a repülőpilóták trükkjeiből „veszik át".

Az öbölháborúban részt vevő angol csapatok parancsnoka, Patrick Cordingley tábornok például pár hónappal ezelőtt a stresszkezelésről tartott előadást a brit sportélet vezető szakembereinek, amely során többek között az előre nem látható helyzetekre való felkészítésről beszélt. Ahogy a katonákat a sivatagi harc váratlan mozzanataira, úgy a brit sportolókat és vezetőket is a pánikhelyzetek elkerülésére igyekeznek felkészíteni, azaz felmérni az előre nem látható helyzeteket, hogy minél kevésbé uralkodjon el a stressz az illetőn.