Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai összeesküvés Törökországban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 16. 9:32

Jogi eljárást kezdeményez a török kormány egy állítólagos katonai összeesküvés ügyében, amelynek célja a kormányzó, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) és egy befolyásos vallási mozgalomnak a hiteltelenítése lett volna – jelentették be Ankarában.

Cemil Cicek miniszterelnök-helyettes a kabinet ülése után elmondta, hogy a kormány büntetőjogi panaszt tesz az ügyészségnél.

Az ügy tovább élezi az európai uniós tagjelölt Törökországa kormányának és hadseregének feszült viszonyát. A magát a világi állam letéteményesének tekintő hadseregre nyomás nehezedik egy másik vizsgálat miatt, amelyet egy összeesküvéssel vádolt, feltételezett jobboldali hálózat ügyében indítottak.

Cicek nem árulta el, hogy a kormány ki ellen tesz panaszt, azt azonban hangsúlyozta: a kabinet szeretné, ha az állami szervek kiderítenék, ki áll a Taraf című liberális lapban múlt pénteken megjelent cikk hátterében.

1595888163
Az írás egy olyan állítólagos tervet leplezett le, amelynek célja annak megakadályozása lett volna, hogy az AKP és a Fethullah Gülen imám vezette befolyásos vallási mozgalom “lerombolja Törökország világi berendezkedését, és iszlamista államot állítson a helyébe". A lap szerint a négyoldalas terv áprilisban készült, és a török haditengerészet egyik tisztje írta alá.

A Milliyet című lap szerint a feltételezett összeesküvők azt tervezték, hogy ellentéteket szítanak az AKP berkeiben, illetve fegyvereket és lőszert rejtenek el Gülen híveinek házaiban, azt a látszatot keltve, hogy a mozgalom tagjai militáns tevékenységet folytattak.

A hadsereg, amelyet eddigi hallgatása miatt bírálatok értek, hétfőn közölte, hogy kivizsgálja az ügyet.

Az AKP és a világi vezető réteg – közte tábornokok, bírák és tudósok – hatalmi viszálya gyakran kelt politikai feszültséget a túlnyomó többségében iszlám vallású, de világi berendezkedésű Törökországban. A világi elit azzal vádolja az AKP-t, hogy terveket szövöget az állam és az egyház szétválasztásának aláásására, ezt azonban az AKP tagadja. A török hadsereg az elmúlt évtizedekben többször hajtott végre államcsínyt.