Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Obama-kormány túl puhány?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 16. 10:58

John McCain republikánus párti amerikai szenátor, volt elnökjelölt bírálta az Obama-kormányt, amiért nem ítéli el határozott hangon az iráni elnökválasztási színjátékot.

A Fox News hírtelevíziónak nyilatkozó szenátor ámításnak nevezte az iráni elnökválasztást, Mahmúd Ahmadinezsád újraválasztását. Szerinte az iráni nép kifejezte, hogy nem elégedett a jelenlegi rezsimmel. “Remélem, cselekedni fogunk" – tette hozzá.

Robert Gibbs a Fehér Ház szóvivője csak annyit közölt aznap Irán kapcsán: az Egyesült Államokat aggasztja az elnökválasztást követően kialakult helyzet, és Washington szoros figyelemmel kíséri a fejleményeket, egyebek között a feltételezett választási visszaélések ügyét.

McCain kifogásolta, hogy a Fehér Ház nem fogalmaz meg erőteljesebb véleményt. “Szerintem el kellene, hogy ítéljék. Nyilvánvaló, hogy választási csalás történt, és megfosztják a népet demokratikus jogaitól" – fogalmazott. Ugyancsak kritizálta az Obama-kormány egyes tisztviselőit, amiért kijelentették, hogy Washington változatlanul párbeszédre törekszik Teheránnal.

A CBS News hírcsatorna szerint a Fehér Ház azért fogalmaz rendkívül óvatosan – a szavait nagy körültekintéssel megválasztó Gibbs lényegében csak aggodalmát fejezi ki -, mert el akarja kerülni, hogy hibásan foglaljon állást Irán ügyében.

A washingtoni külügyminisztérium ugyancsak hétfőn azt közölte, hogy az Egyesült Államok még tanulmányozza az iráni helyzetet, egyúttal felhívta Teheránt a választási visszaélésekkel kapcsolatos panaszok alapos kivizsgálására.

Megszólalt hétfőn George H. Bush is. A 85 éves korábbi elnök a The Washington Timesban nyilatkozva furcsának nevezte Ahmadinezsád bejelentett győzelmét. Ugyanakkor óvatosságra intette az Obama-kormányt, érzelem nélküli megközelítést javasolva annak elkerülése érdekében, hogy kívülről szítsák a feszültséget Iránban. Bush szerint Obamának tartózkodnia kellene attól, hogy katonailag fenyegesse Iránt.