Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai vetélkedő puska nélkül

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 6. 17:17

Fehérvár, a katonaváros címmel rendezett vetélkedőt csütörtökön a Military Klub tagjainak a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, valamint a Honvéd Kulturális Egyesület az MH Összhaderőnemi Parancsnokság rendezvénytermében. A versenyre a város tizenhat általános és középiskolás csapata nevezett.

Felsorakozott a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar május 6-án az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki épülete előtt. A zenészek a Fehérvár, a katonaváros című vetélkedőre érkező általános és középiskolás csapatokat fogadták, közismert katonanótákat játszva. A vetélkedőt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, valamint a Honvéd Kulturális Egyesület szervezte meg a Military Klub tagjainak.

A Military Klub a székesfehérvári iskolák számára rendezett programsorozat, amely a két szervezet példaértékű együttműködésével jött létre nyolc évvel ezelőtt – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére még a vetélkedő előtt Oláh László alezredes. A verseny főszervezője hozzátette: a klub a városban és vonzáskörzetében élő fiatalok számára kínál honvédelmi-hadtörténelmi jellegű programokat. Mégpedig a tanév rendjéhez igazodóan, minden hónapban egy alkalommal, délutáni rendezvényre várták az érdeklődő általános-, és középiskolás diákokat. A rendezvényeken honvédelmi és hadtörténelmi jellegű előadásokat, valamint laktanya-látogatásokat szerveztek. Szerencsére a programok eléggé népszerűen voltak, hiszen alkalmanként több mint száz gyerek vett részt rajtuk. Az egész évben elsajátított ismeretekből pedig – a tanév végéhez közeledve – csütörtökön rendezték meg a vetélkedőt.

Megtudtuk: a versenyre az a hét általános és kilenc középiskolai csapat jelentkezett, akik az elmúlt tíz hónapban rendszeresen részt vettek a Military Klub rendezvényein. Mivel ebben a tanévben az előadások témája az 1848–49-s forradalom és szabadságharcot követő évektől kezdve a közelmúltig tartó időszak eseményeit ölelte fel, a vetélkedőn elsősorban a szabadságharc utáni megtorlás, valamint az első és a második világháború Székesfehérvárt érintő eseményeiből állították össze a kérdéssort. De természetesen a mai kor hadseregéről szóló kérdésekre is felelniük kellett a versenyzőknek.

A rendezvényt Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke nyitotta meg. Elmondta: nagyon fontos, hogy vannak olyan diákok, és pedagógusok, akik érzik a honvédelmi ismeretek szükségességét, hiszen az elmúlt húsz évben nem kezelte a társadalom a helyén a honvédelem ügyét. Emiatt a mai fiatalok hajlamosak úgy tekinteni a honvédelem kérdésére, hogy van az országnak egy hadserege, és ez a katonák dolga. Természetesen ez nem így van – emelte ki a tábornok –, hiszen a honvédség csak az egyik pillére a haza védelmének. A honvédelem valójában az ország minden állampolgárának ügye és kötelessége. Szerencsére ma már egyre többen nyitottak erre a kérdésre. Bizonyítéka ennek a mai vetélkedő is.

Még az első feladat előtt Oláh alezredes azt kérte a versenyzőktől, hogy legyenek sportszerűek, ezért – bár katonai vetélkedőről van szó – ne használjanak semmiféle puskát. A csapatok egyébként kilenc fordulóban mérték össze tudásukat. Ezek között szerepelt hagyományos, totó típusú tesztlap, de akadt néhány szokatlan, kreativitást igénylő feladat is. Az egyik ilyen feladatban például egy Székesfehérvárra érkező turistacsoport számára kellett olyan útvonalat kitalálniuk a versenyzőknek, hogy a vendégek minél több katonai vonatkozású emlékművet tudjanak megnézni. Ráadásul az emlékművekről rövid háttéranyagot is össze kellett állítaniuk a csapatoknak.

A versenyre egyébként érdemes volt felkészülni, hiszen mindét kategória első három csapata komoly ajándékot kapott. Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ugyanis felajánlotta, hogy a vetélkedő győztesei részt vehetnek a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye, a Clever Ferret 2010 névre keresztelt nemzetközi gyakorlat egyik látogatói napján. A csapatok emellett értékes, katonai témájú könyveket is átvehettek a zsűritől, illetve minden résztvevő egy emléklappal térhetett haza.

A versenyt követően Oláh László alezredes elmondta: a következő tanévben is szeretnék megrendezni a Military Klubot a városi iskolák diákjai számára. Az első foglalkozás a nyári szünetet követően, szeptemberben lesz.

Az idei vetélkedőn az alábbi végeredmény született. Az általános iskolák között az első helyen az István Király Általános Iskola csapata végzett, míg a dobogó két alsó fokára a Rákóczi Ferenc Magyar-angol Kéttannyelvű Iskola két csapata állhatott fel. A középiskolások kategóriájában a Belvárosi Iskola Hunyadi Tagiskolája lett a legjobb, a második helyet a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, míg a képzeletbeli bronzérmet a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola válogatottja vehette át.

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László