Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák építik a kolontári hidat

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 25. 12:23

A Magyar Honvédség katonái építik meg azt a hidat a Veszprém megyei Kolontáron, amely a vörösiszap-ömlés napján megsemmisült régi átkelő helyén áll majd. A munkálatokat október 25-én kezdik meg a szentesi műszaki ezred katonái.

A kiömlő vörösiszap mosta el Kolontáron, a Torna patakon átívelő hidat. A falu két részét összekötő átkelő helyén már másnap egy ideiglenes hidat állítottak fel a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái. Ezt azóta már elbontották, és mintegy ötven méterrel távolabb építettek újabb, ám még mindig ideiglenes átkelőt a műszaki katonák.

Az elmosott híd maradványainak elbontása után, október 25-én elkezdődik egy vegyes szerkezetű híd építése Kolontáron – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Nyers József mérnök ezredes. A szentesi műszaki ezred parancsnoka hozzátette: a munkálatokat az alakulat alacsony vízi hídépítő századának katonái végzik, akik a szombaton indultak el a Tisza-parti városból Kolontárra, vasárnap pedig helyszíni szemlén pontosították az építési munkálatok részleteit.

Nyers ezredestől megtudtuk azt is, hogy az alakulat katonái a híd építésének előkészületeit már október 14-én elkezdték Szentesen. A feladatot pedig október 20-án kapták meg az elöljárótól hivatalosan is.
Az ezredparancsnok hozzátette: a 15 méter hosszú, illetve 5,8 méter széles, híd vegyes szerkezetű lesz, ami azt jelenti, hogy fém cölöp aljazaton, fém tartókkal, ám fa fedélzettel épül meg, várhatóan egy hét alatt. Az építést 30 szentesi katona végzi, az elkészült átkelőt, a tervek szerint, november 1-jén már át is adják a forgalomnak.

A hidat dr. Hubina István nyugállományú okleveles mérnök alezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára tervezte, aki a kivitelezésben is közreműködik. Az átkelőn 3,8 méter széles, egyirányú közúti forgalom által is használható útpálya lesz, míg a két szélén egy-egy méteres gyalogjárda fut majd.

1595909134

Fotó: Tóth László