Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Alfa, Alfa, itt Oklahoma, vétel”

Szöveg: Gulyás Tibor százados |  2010. október 25. 12:02

Októberi reggel 5 óra 40 perc, hőmérséklet 3 celsius fok. A fegyverszoba nyílik, eligazítás, menet. A Szandai rétre ereszkedő ködöt nyolc antennaárboc szeli át. A híradó UAZ-ok menetét egy mentő és egy URAL zárja. Táborfalva felé tartva az antennákon hívójelek röppennek szét az éterben, az állomány a menethíradást gyakorolja.

Így kezdődött az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj komplex híradó gyakorlata Táborfalva térségében. A gyakorlat fő célja volt: olyan új komplex kiképzési és felkészítési eljárásokat kidolgozni s alkalmazni a híradó szakharcászat területén, amelyek alkalmazkodnak a zászlóalj feladatrendszeréből adódó elvárásoknak.

Az alakulat rendeltetésből adódóan a gyorsreagálású századokat légi szállítással juttatják ki a célterületre. A gépjárműre telepített rádióállomások helikopteres szállítása nehezen megoldható feladat, ezért a légiszállítású alegységek híradó összeköttetésének megteremtésére hordozható RF-5800MP (Falcon-II) típusú rádiókat alkalmaznak.

Az RF-5800MP típusú rádiók előnye, hogy dipólantenna telepítésével nagy távolságra lehet velük forgalmazni.
A rádiók működőképességén az egész alegység élete és a feladat sikere múlhat, ezért a gyakorlat keretén belül kiemelt jelentőséget kapott a nem szervezetszerű híradó katonák alapos felkészítése.

Az első héten a katonák tantermi körülmények között ismerték meg a régi orosz és a modern Harris eszközöket. A tantermi periódus végén időközi vizsgát tettek, ahol az állomány több mint fele kiváló illetve jó minősítést szerzett. A második héten terepfoglalkozásokkal folytatódott a kiképzés, ahol sor került a nagytávolságú forgalmazási ismeretek gyakorlati alkalmazására, improvizált antennák készítésére, a tanteremben megszerzett rádióismeretek elmélyítésére.

A felkészítés utolsó fázisában a csoportok egy 24 órás szinten tartó foglalkozáson vettek részt, melynek során éjszaka,

nehezített körülmények között kellett számot adniuk képességeikről.

Az októberi hideg éjszakában hét, egyenként három-három katonából álló csoport erdős területen rejtett megfigyelő pontokat telepített, ahonnan rádión jelentéseket küldtek a távoli fő-, és a roham harcálláspont számára.
Miközben a harcoló állomány a terepen felderítési adatokat gyűjtött, addig a Törzsszázad híradó állománya a harcálláspontot telepítette, üzemeltették annak híradó állomásait és áramellátó berendezéseit.
A kiképző állomány tagjai tapasztalt tiszthelyettesek – számos misszióval a hátuk mögött –, akik nagy gondot fordítottak tapasztalataik átadására. A kezelő állomány rögtön a sűrűjébe csöppenve a parancsnoki vezetési ponton gyakorolhatta az egy időben, több rádión párhuzamosan érkező üzenetek vételét.

A záró gyakorlaton a feladatot bonyolította, hogy a rejtett figyelőben tartózkodó állomány rádión igényelte a logisztikai utánpótlást, az élelmet, az akkumulátorokat és a meleg ruházatot.  A találkozási pont koordinátái kódolva érkeztek, majd a csoportok rövid menet után a harcszabályzatban rögzítettek szerint eljárva azonosították egymást, majd ezt követően vették át a kiszállított ellátmányt.
A végrehajtás során a kiképző állomány rendszeresen ellenőrizte a helyes telepítést, rejtettséget, megfelelő álcázást.

 

Fotó: A szerző felvételei