Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák haltak meg Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 4. 15:40

A biztonsági erők tizennyolc tagja halt meg dezertőrökkel való összetűzésekben január 3-án, kedden a dél-szíriai Deraa térségében – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Több tucatnyi katona a fegyverével dezertált kedd reggel Dzsászemben. Menekülésük közben a dzsászemi biztonsági erők a katonákra lőttek, és a kitört összecsapásokban a biztonsági erők legalább tizennyolc tagját ölték meg – közölte a londoni székhelyű emberjogi szervezet.

Szíriában kedden öt civil halt meg, ketten Hamában, hárman pedig Homszban. Homsz tartomány Rasztán városában öt civil, közöttük egy nő sebesült meg, amikor a kormányerők az Arab Liga megfigyelőire váró tüntetőkre lőttek.

Ezek az incidensek akkor történtek, amikor az Arab Liga megfigyelői a szíriai közszolgálati televízió jelentése szerint Homsz, Deraa és Idlíb tartományokban tartózkodtak.

A demokráciapárti aktivisták kedden a pánarab szervezet megfigyelőinek „szakmai felkészületlenségét" bírálták, amiért nem képesek megállítani az erőszakot.

A tüntetéseket szervező Helyi Koordinációs Bizottságok felszólították az Arab Liga vezetőjét és megfigyelőit, hogy tanúsítsanak „objektív, pártatlan, tisztességes és felelős magatartást (…), ismerjék be, hogy egyedül nem képesek ellátni a feladatukat, és kérjék az érintett nemzetközi szervezetek segítségét".

„A megfigyelők munkáját, akiknek a feladata a gyilkosságok leállítására irányuló arab terv megvalósításának a felügyelete, a rendszer rendszeresen akadályozza" – közölték a bizottságok, akik szerint 390 embert öltek meg, amióta a megfigyelők december 26-án elkezdték munkájukat.

A szíriai fegyveres lázadók parancsnoka, Rijád al-Aszaad ezredes a brit hírügynökséggel közölte: ha néhány napon-egy héten belül nem látják, hogy a megfigyelők komolyan vennék a feladatukat, „olyan döntést hoznak, amely meglepi a rezsimet és az egész világot".

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára hétfőn kérte, hogy teljes egészében állítsák le lövöldözést. Mint mondta, a harckocsikat már kivonták a városokból és a környékükről, de egyes értesülések szerint az orvlövészek továbbra is támadnak a tetőkről és folyamatosak az erőszakcselekmények. Közölte: a megfigyelőknek sikerült élelmiszert juttatniuk Homszba, és elérték 3484 fogva tartott elengedését. A misszió kezdete előtt 37 ezer ember volt őrizetben.

Az Arab Liga Szíriával foglalkozó miniszteri bizottsága szombaton ül össze Kairóban, hogy megtárgyalja a küldöttség első jelentését.

Az OSDH szerint 25 politikai fogoly kezdett éhségsztrájkot azt követelve, hogy a megfigyelők látogassanak el Damaszkusz melletti adrai börtönbe.

A hatalmon lévő Baasz párt bejelentette, hogy februárban tartja 11. regionális kongresszusát. Az erre az időpontra esedékes parlamenti választásokat határozatlan időre elnapolták.