Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziókból jöttek – missziókba indulnak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. január 4. 14:19

Az MH Nemzeti Támogató Elem – Afganisztán harmadik, illetve az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola magyar mentorcsoportjának első váltásából hazaérkező állományt köszöntötték ünnepélyes keretek között az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon január 4-én, szerdán. Ugyancsak ezen a rendezvényen búcsúztatták el a Libanonba (UNIFIL) és a Nyugat-Szaharába (MINURSO), egyéni beosztásokba induló katonákat.

1595929550
Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke beszédében kiemelte: biztonságunkat egyre nagyobb mértékben befolyásolja a világ más részeinek stabilitása vagy éppen instabilitása, és a katonai erő alkalmazását egyre kevésbé gátolják a földrajzi határok. Hozzátette: azok a katonák, akik külföldön teljesítenek feladatokat, magasabb szinten képesek hozzájárulni az ország védelméhez.

A kiutazó állományhoz szólva a tábornok elmondta: mindkét misszió rejt magában veszélyeket. „Nehéz feladatok várnak önökre, hiszen a világ olyan térségeibe indulnak, amelyek gyakran szerepelnek a híradásokban. Elvárom tehát, hogy a feladatteljesítés során elsősorban a biztonságra és a szabályok betartására fektessék a fő hangsúlyt" – jelentette ki a logisztikai erők főnöke.

Az afganisztáni missziókból hazatért állományt köszöntve a dandártábornok leszögezte: a katonák abban az országban szolgáltak fél évet, amely még mindig a „világpolitika fájó pontja."

Elmondta: a NATO jelenlegi legnagyobb kihívása az afganisztáni műveletek sikeres befejezése, de – mint fogalmazott – egy működőképes állam létrehozása nemcsak a szövetség, hanem az egész világ óhaja.

1595929550
A Magyar Honvédség aktívan veszi ki részét ebből a folyamatból, amely a korábbi feladatokhoz képest kiegészült a kiképzési és fejlesztési tevékenységekkel. A logisztikai erők főnöke szerint a folyamatosan formálódó körülmények és lehetőségek folyamatosan változtatják az aktuális feladatokat is.

„A most hazatért állomány jelentős érdemeket tudhat magáénak; kiválóan, közmegelégedésre végezték feladataikat. Bebizonyították, hogy nehéz körülmények ellenére is magas szintű szakmai munkát tudnak végezni, és remekül együttműködtek más nemzetek katonáival" – hangsúlyozta a tábornok.

Végezetül Baráth István köszönetet mondott a misszióban szolgálók családtagjainak „a biztos hátországot nyújtó helytállásért". A rendezvény végén a most hazatért katonák elismeréseket és ajándéktárgyakat vehettek át.

1595929550
 
1595929551
 
1595929551
 

 Fotó: A szerző felvételei