Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden idők legdrágább hordozója lesz a USS Gerald R. Ford

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 4. 13:06

Nyilván senki számára nem újdonság azt kijelenteni, hogy egy repülőgép-hordozó drága dolog. Nem véletlen, hogy a világon csak nagyon kevés ország engedheti meg magánnak, hogy ilyen „úszó repülőteret” tartson fent és az Amerikai Egyesült Államokon kívül nincs is más ország, amely egyszerre többet is üzemeltetne.

1595929549
Azt azonban senki ne higgye – főleg most, a gazdasági válság közepette –, hogy Washingtonban nem számolják a hordozókra kiadott pénzt! Sőt, elég szigorúan odafigyelnek rá, hogy a hajógyárak ne herdálják fölöslegesen az adófizetők dollár-milliárdjait.

Így van ez a most épülő, elődeihez képest számtalan újítást tartalmazó Gerald R. Ford-osztály esetében is. Az új szuperhordozók „első fecskéje", a hajóosztály nevét adó USS Gerald R. Ford (CVN-78) költségvetése azonban – legalábbis úgy tűnik – kezd kicsúszni a pénzügyi felügyelők keze alól. Az amerikai haditengerészet illetékesei szerint ahhoz már nem férhet kétség, hogy ez lesz minden idők legdrágább repülőgép-hordozója.

A haditengerészet még tavaly augusztusban kezdte meg a projekt felülvizsgálatát, ami szerintük nem halad úgy, ahogy kellene, és sokkal többe is kerül a vártnál. Ugyan a gyártásért felelős alvállalkozó, a Huntington Ingalls Industries szerződése nem fixáras, tehát a felmerülő plusz költségek finanszírozását a US Navy vállalta, de mostanra már kezdenek elszabadulni az árak. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a Gerald R. Ford bekerülési költsége mintegy 17 százalékkal, azaz 884 millió dollárral lépte túl az eredetileg tervezett 5,16 milliárd dollárt. A legpesszimistább becslések szerint ez még tovább, egészen 21 százalékig emelkedhet.

Cate Mueller kapitány, a haditengerészet szóvivője kiemelte: az utóbbi időben egyre sűrűbben és szigorúbban ellenőrizték a hordozó építésének költségvetését. „A rendszeres felülvizsgálatok kimutatták, hogy egyre többe kerül a hajó. Ezért, a vezérkar engedélyével, elindítottunk egy programot az okok felderítésére és orvoslására." – jellemezte a helyzetet Mueller.

1595929549
A Pentagon is sürgeti a haditengerészetet, hogy belső vizsgálattal minél előbb derítse ki, mi okozza az egyre tetemesebb plusz költségeket, és állítsa meg a folyamatot. Ez nem véletlen, hiszen Washington 2012-től 2021-ig mintegy 488 milliárd dollárt kíván elvonni a hadi kiadásokból, ami érinti a flottát is. Ennek tudható be például az, hogy a haditengerészet felajánlotta: az új osztály második tagjának, a John F. Kennedy-nek (CVN-79) két évvel kitolnák az átadását, lassítva az építést és csökkentve a kiadásokat. A CVN-78 viszont a gyártó szerint időben kész lesz, az átadási ceremónia 2015-re várható.

A Huntington Ingalls Industries egyébként állítja: a megemelkedett költségeket a gazdasági válság, illetve a romló dollár okozza, amik befolyásolják a nyersanyagárakat és a beszállítói díjakat. Szerintük tehát ők nem felelősek semmiért, szóvivőjük szerint éppen, hogy igyekeznek lenyomni az árakat. Ettől függetlenül a haditengerészetnél jelenleg is vizsgálják, nem történt-e valamilyen pénzügyi turpisság, ami súlyos milliókat csempészhetett ki a költségvetésből.

Becslések szerint egyébként a Ford-osztály első három tagjának összköltsége – amibe beleszámolták a tervezést, a nukleáris reaktorok gyártását, engedélyeztetését és felügyeletét, valamint minden egyéb járulékos kiadást – 40,2 milliárd dollár lesz.