Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen is sikeres a KatonaSuli-program

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. január 4. 11:50

Szentesen, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában immáron három éve oktatják nagy sikerrel és komoly eredményekkel a katonai alapismeretek tantárgyat. Szép Ilona, az intézmény igazgatóhelyettese szerint a KatonaSuli-program nemcsak a szakoktatásban részt vevő diákokra gyakorolt pozitív hatást.

A megyei fenntartású középiskolában 2009 óta oktatnak katonai alapismereteket: a rendészeti-honvédelmi alapozó szakmacsoportos oktatás keretében így már a harmadik évfolyam kezdi meg a speciális jellegű szakiskolai képzést. Szép Ilona igazgatóhelyettes, tantárgyfelelős kérdésünkre elmondja: az oktatás ötlete természetesen adta magát a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közelsége miatt: az évfolyamonkénti egy osztály diákjainak fele katonai alapismereteket tanul, míg a másik része rendvédelmi képzésben részesül.

Mint megtudjuk, az ezred az első kapcsolatfelvételtől kezdve maximálisan pozitívan állt a kezdeményezéshez, és nagyon sok segítséget nyújt az iskolának mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás terén. Utóbbi a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában elsősorban önvédelmi képzést jelent az ezred munkatársai segítségével: a kilencedikesek heti két órát, a tizedikesek heti egy órát, a tizenegy-tizenkettedikesek megint heti két órát foglalkoznak a katonai jellegű közelharc-ismeretekkel. A diákok fizikumának fejlesztéséhez a Honvéd Rákóczi SE is segítséget nyújt. A gyakorlat ugyanakkor nem merül ki ebben, hiszen az elméleti oktatásnak is vannak elengedhetetlen ilyen irányú vonatkozásai akár a térképismeret, akár az egészségtan területén.

„A tanulók viselkedése, változása, munkához állása egyaránt pozitívan változott a képzés megindítása óta" − emeli ki Szép Ilona, és hozzáteszi: mindez nemcsak azokra vonatkozik, akik a szakirányú képzést veszik fel. „Az, hogy a szentesi katonák minden héten több napon át itt vannak, az egész iskola légkörére pozitívan hat" − mondja az igazgatóhelyettes, aki külön hangsúlyozza a tavaly nyári tatai és debreceni KatonaSuli-táborok áldásos hozadékát. A szentesi diákok Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál „kóstoltak bele" a katonai mindennapokba, és kivétel nélkül hihetetlenül lelkesen tértek haza. Ami a képzés esetleges bővítését illeti, a tervek szintjén szóba került már egy teljes katonai osztály beindítása, de gyakorlati lépés ezt egyelőre még nem követte, hiszen mindennek anyagi vonatkozásai is vannak, és a nehéz gazdasági helyzet az iskolában is érezteti hatását.

„Mindenképpen nagyon pozitív a gyerekek fejlődésére nézve a katonai alapismeretek oktatása" − jegyzi meg Szép Ilona, aki hasznosnak tartaná, ha minél több oktatási intézmény vezetné be ezt a tárgyat; sőt, úgy véli: a tananyag szűkített kivonatának tanítása minden középiskola diákjai számára pozitív hozadékkal járna.