Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák maradtak az új polgári kormány kulcsposztjain Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 27. 11:35

Maliban április 25-én, szerdán megalakult az új polgári kormány a márciusi katonai puccs részleges kudarca után, de egyes kulcsposztokon így is a hadsereg tagjai állnak.

Az ideiglenes kormányfő és államfő által aláírt, az állami televízióban beolvasott rendelet alapján a tárcákat főként pártoktól független szakértők kapták, de a védelmi, a belügyi és a polgári védelmi minisztérium élére katonák kerültek.

A polgári kormányzat helyreállítását a nyugat-afrikai államok közössége kényszerítette ki, de a puccsistákat az is nehéz helyzetbe hozta, hogy március 22-i fellépésüket kihasználva a tuareg függetlenségi mozgalom elfoglalta az ország északi felét. A sivatagi nomádok előretörését a szélsőséges iszlamista csoportok később a maguk javára aknázták ki.

Az új kormány fő feladata ennek a válságnak a rendezése és a választások előkészítése lesz. Cheick Modibo Diarra ideiglenes miniszterelnök közölte, hogy hajlandó tárgyalni a tuareg mozgalommal, de nem úgy, hogy közben „kést szorítanak a torkára", azaz nem fogadja el, hogy fegyveres fenyegetéssel kész helyzet elé állítsák.