Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli: derecskei küldetés

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. április 27. 10:31

Folytatták megyejárásukat a „bocskaisok”, hogy a KatonaSuli-program keretén belül az oktatási intézményekben fegyvertechnikai bemutatók és rendhagyó előadások révén ismertessék meg a honvédség, a dandár életét a fiatalokkal. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának katonái ezúttal Derecskén találkoztak a diákokkal.

1595934931
A nem túl barátságos időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak a bemutatóra. A gyakorlópisztolyokat, -gépkarabélyokat nem csak nézni lehetett, de kézbe venni, sőt szétszerelni és újra összerakni is – természetesen gondos felügyelet mellett.

Míg Pataki Szabolcs százados a tárazás és a kézigránátdobás rejtelmeibe avatta be a fiatalokat, Móricz Szabolcs szakaszvezető az MBG–247 típusú terepjáróval kapcsolatosan tartott rövid technikai bemutatót.

Pogácsás Krisztián főhadnagy a tiszti pályáról és az előmeneteli rendszerről, Tóth István zászlós pedig az altiszti pályával járó lehetőségekről tartott előadást – mindkét esetben szépszámú hallgatóság előtt. Különlegességként – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetével együttműködve – a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatták be a régebbi korok fegyvereit a jövő nemzedékének, olyanokat, amelyeket egyébként csak múzeumban láthatnának az érdeklődők.

A dandár katonái a jövőben is folytatják népszerűsítő kampánysorozatukat, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják: tevékenységük sikeres, s egyre több fiatal érdeklődik a katonai pálya iránt annak eredményeként, hogy közelebbről is megismerhetik a honvédség mindennapjait.

1595934932