Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák oszlatták fel a tömeget Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. január 29. 8:17

Katonák oszlatták fel a tömeget Kairó központjában az állami televíziónál pénteken késő este. A kormányellenes tüntetők előzőleg megpróbálták megostromolni a televízió székházát, csakúgy mint a külügyminisztériumot.

Az utcákon este páncélozott katonai járművek jelentek meg. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió úgy tudja, hogy az elnöki gárda alakulatait vezényelték ki a főváros utcáira.
Kórházi források közlése szerint legalább öt tüntető vesztette életét pénteken, 870 pedig megsebesült.

A kijárási tilalom ellenére Kairóban és Egyiptom több más városában szombat kora reggel is több ezren tüntettek a Mubarak-rendszer ellen. Az elnöknek kora hajnalban elhangzott, a kormányellenes megmozdulások hét eleji kirobbanása óta első televíziós beszédével a jelek szerint nem sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

A 82 éves Hoszni Mubarak – aki három évtizede áll az ország élén – beszédében óvatos reformokat ígért, és bejelentette a kormány menesztését. Az államfő azt ígérte, hogy várhatóan még a nap folyamán új kabinetet nevez ki. Az elnök tudomást sem vett a lemondását sürgető követelésekről, ugyanakkor védelmébe vette a biztonsági erőket, azt hangoztatva, hogy azok a tüntetők ellen fellépve a káosz megakadályozása érdekében cselekedtek.

Az elmúlt napok összecsapásaiban szombat reggeli adatok szerint mintegy 25 személy vesztette életét, és jóval meghaladta az 1000-et a sebesültek száma.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió azt jelentette, hogy a kora reggeli órákban nem került sor újabb összetűzésekre, és különösen nem a rendőrökkel, ők ugyanis elhagyták az utcákat. A televízió riportere szerint a rendőröket mindenütt katonák váltották fel, őket viszont a tüntetők részben viharosan üdvözölték.

A párbeszéd fontosságát hangoztató elnöki beszéd ellenére a tüntetők továbbra is követelték Hoszni Mubarak lemondását. „Mubaraknak el kell hagynia az országot" – skandálták a tiltakozók Kairó központi terén, a Tahrír téren.

Ugyancsak az al- Dzsazíra jelentette, hogy a tüntetők mellett az ellenzéki iszlamista Muzulmán Testvériség elnevezésű párt is követelte Mubarak lemondását. A szervezet egyik vezetője a hadsereg beavatkozását sürgette arra az esetre, ha Mubarak nem távozik a hatalomból.