Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák védik a terroristák olasz célpontjait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 15. 8:19

Katonákkal védik a terrorista csoportok által megfenyegetett olasz nagyvállalatok menedzsereit. A belügyminiszter közel félezerre becsüli a potenciális célpontok számát.

Négy-ötszáz között mozog Anna Maria Cancellieri belügyminiszter szerint az Olaszországban újraéledt terrorizmusveszély esetleges célpontjainak a száma. Többségük a terrorista csoportok által ellenségnek tartott olasz nagyvállalatok és multinacionális cégek menedzserei közül kerül ki. A belügyminiszter május 14-én, hétfőn bejelentette, hogy a terrorista csoportok megerősödött fenyegetésével szemben a fegyveres erők bevetésére van szükség. Cancellieri kezdetben ezer katonáról beszélt, hangsúlyozva: a gazdasági válságban a fegyveres erők csakis az érintett nagyvállalatok anyagi segítségével tudják elvégezni feladatot. Később a belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a már nemzetbiztonsági szolgálatot ellátó katonákat használják fel számuk további növelése nélkül.

Máris állandó védelem alá helyezték Giuseppe Orsit, a Finmeccanica állami hadiipari konszern vezérigazgatóját, miután május 7-én lábon lőtték Roberto Adinolfit, a Finmeccanicához tartozó Ansaldo atomenergetikai nagyvállalat ügyvezető igazgatóját. A merényletet a FAI rövidítést használó, ismert anarchista csoport vállalta magára. Napi huszonnégy órás védelemben részesül az Ansaldo másik négy menedzsere és az Equitalia, az olasz adóhivatal beszedő ügynökségének több vezetője is. Az Equitalia hivatalaiba tavaly december óta több levélbomba érkezett anarchista csoportok röpirataival. Az Ansaldo genovai központjának dolgozói hétfőn szolidaritási sztrájkot tartottak, így tiltakozva a terrorizmus ellen.

Belügyminisztériumi adatok szerint Olaszországban 2500 rendőr, csendőr és pénzügyőr teljesít testőri szolgálatot a terrorizmus, maffia vagy más fenyegetés célpontját képző személyek mellett. Itália utcáin további 4000 katona nyújt védelmet kiemelt épületeknek, többek között nagykövetségeknek, állami hivataloknak, templomoknak.