Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákká válnak

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. március 31. 11:41

Egyes állami és HM szervekhez, a MH csapataihoz, minden évben jelentkeznek a polgári életből olyan munkavállalók, akik a szolgálat érdekében katonai rendfokozatot kapnak, szakképzettségüket azonban nem katonai oktatási intézményben szerezték meg, ezért egy hat hétig tartó katonai kiképzésen kell részt venniük.

A március 2-án bevonult, nem katonai oktatási intézményben végzett tiszthelyettesek alap lőgyakorlatára és kézigránát dobógyakorlatára került sor március 25-én a MH Központi Kiképző Bázis Izbég lőterén.

Az 59 tiszthelyettes a hat hetes tanfolyamrendszerű felkészítés során elsajátítja mindazon ismereteket, amelyekre a jövőben mindennapi feladataik sikeres elvégzéséhez szükség lesz.
Az elmúlt néhány héten a katonák alapozó foglalkozásokon vettek részt, most kezdik meg a kiképzési tervben szereplő gyakorlati fogások elsajátítását. Ennek egyik legfontosabb eleme az alap lőgyakorlat, amelynek részeként a tiszthelyettesek gépkarabéllyal, pisztollyal lőttek, valamint kézigránátdobó gyakorlatot hajtottak végre.

1595885452
Az eredmények azt mutatják, hogy a katonák összességében jól szerepeltek, a kézigránátdobó gyakorlatot 28 fő, azaz a tiszthelyettesek 47%-a kiválóan teljesítette.
Azonban ezzel még korántsem ért véget a felkészítés, hiszen március 27-én a műszaki ismeretek kihívásaival kellett megbirkózniuk.

Az erődítés, álcázás részeként lövész tüzelőállást kellett kiépíteni a MH KKB Csobánka gyakorlóterén. A terep egyik oldalán csak a gyalogsági ásók ütemes mozgása törte meg a csendet, nem sokkal messzebb azonban a katonák szerelt tölteteket készítettek, hogy végrehajtsák a robbantási feladatot.

Másnap a következő megpróbáltatást az akadálypálya jelentette, ahol nem csupán a fizikai erőnlét, hanem az ügyesség is fontos szerepet játszott.
Pesti Szabolcs őrmester, a MH Támogató Dandártól érkezett tiszthelyettes elmondta, hogy az elmúlt négy hétben megértő, figyelmes és emberséges bánásmódban részesültek, emellett lehetőségük nyílt arra, hogy kihasználják a bázis sportkomplexuma által nyújtott lehetőségeket.

Hajnal Ferenc őrmester, aki az 5. Bocskai István Lövészdandárnál teljesít szolgálatot, kiemelte, hogy örömmel teljesítette a feladatokat, hiszen a foglalkozások alkalmával belekóstolhatott a katonai életbe. Tervei között szerepel a misszióban való részvétel, így az itt tanultakra a későbbiekben is szüksége lesz. Hangsúlyozta, hogy az itt töltött hetek alatt egységessé kovácsolódtak össze a kiképzők és kiképzendők, s ez fontos feltétele volt a feladatok sikeres végrehajtásának.

Balla Anita főtörzsőrmester – aki 2008. szeptember óta teljesít szolgálatot az Állami Egészségügyi Központban – elmondta, eleinte tartott a felkészítéstől, a fegyverhasználattól, de pozitív élményekkel térhet haza. Kiemelte, hogy a kiképző csoport szimpatikus hozzáállása biztonságérzetet adott a kiképzendőknek, így segítették a félelmek leküzdését.

A tiszthelyettesek 6 hetes felkészítése hamarosan lezárul, de az április 10-i ünnepélyes kibocsátóig már csak a harcászat komplex foglalkozás és a túlélési gyakorlat van hátra.