Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országszerte keresik a jövő vadászpilótáit

Szöveg: JETfly |  2009. március 31. 11:42

A Magyar Honvédség korszerű JAS-39 Gripen harci gépeinek hosszú távú sikeres üzemeltetéséhez elengedhetetlen a magas színvonalú pilótaképzés, mely az NFTC program segítségével valósul meg. A sikeresség érdekében a jövő leendő vadászpilótáinak kiválasztása folyamatosan zajlik, így idén is számos rendezvényen várják országszerte az érdeklődő fiatalokat.

Eseménynaptárunk segítségével bárki könnyen megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső településeken megrendezésre kerülő pilóta toborzási eseményeket. Az NFTC program célja, hogy a repülőcsapatok részére olyan repülő-hajózó szakembereket, repülőgép- és helikopter-vezetőket képezzenek, akik rendelkeznek alapvető repülőgép vezetői és üzemeltetői képességekkel és készségekkel. Képesek az első csapatbeosztásukban a mindenkori harci technikán a hadrafoghatóságot minősítő repülő harckiképzés megkezdésére és a csapatok harckiképzési rendszerében típusátképzésre; rendelkeznek a nemzetközi légügyi előírások szerinti ismeretekkel és jogosításokkal.

A többlépcsős, hazánkban és Kanadában zajló NFTC program a lehető legmagasabb értékű képzést nyújtja. A harcászati ismeretek a képzés korai szakaszában elsajátításra kerülnek, majd a katonai vezetési képességekkel párhuzamosan fejlődnek. Az NFTC programot elvégzettek rendelkeznek azokkal a képességekkel, melyek szükségesek a frontvonalban végrehajtandó feladatok ellátásához.

Kelet-Magyarország és Budapest

Idén az év első felében több fővárosi egyetemi állásbörzén (BME – április 8-9) kaphatnak tájékoztatást a pilótaképzés iránt érdeklődő fővárosi fiatalok, ugyanakkor vidéken is számos településen lesz lehetőség a szükséges információk beszerzésére.

Debrecenben három eseményhez kapcsolódóan lesz NFTC-toborzás, az Universitas állásbörzén (május 13), a Bihar-bihor expón (április 24-25) és a repülőnapon (május 31).

Miskolcon szintén a helyi repülőnap (május 31) kínál majd alkalmat a katonai pilótaképzési programmal, míg Szegeden nem kevesebb, mint két (SZTE kari nap április 23-24, Szeged város napja május 13) különböző rendezvényen várják a szakemberek az érdeklődőket.

Egerben ugyancsak két rendezvényt terveznek, a Főiskolai kari napok (április 28), és a Főiskolai állásbörze (április 29) bizonyára vonzza majd a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalokat.

Ha az országjáró toborzás többi állomását nézzük, akkor látható, hogy Gödöllőn a SZIE állásbörzén (április 23), Szolnokon a helyi SZOFI napokon (április 21-22), Mezőtúron a helyiek által közismert Valet napokon (május 7), Békéscsabán és Szarvason a TSF karrier napokon (április 1 és 3), Salgótarjánban (április 29) és Baján (április 1) pedig a Főiskolai állásbörzéken találkozhatunk az NFTC-programra pilótákat toborzó katonákkal.
A nyírségi megyeszékhely sem maradhat ki a sorból, Nyíregyházán a Főiskolai állásbörze és a Főiskolai hét kínál alkalmat a katonai pilóták életével való megismerkedésre (április 28-30).
Gyöngyösön és Kecskeméten két-két alkalommal kereshetik fel az érdeklődők az NFTC standot, előbbi városban a Főiskolai állásbörze (április 22) és a Gyöngyös-Pipishegyen megrendezésre kerülő repülőnap (május 1) kínál alkalmat, míg a hírös városban a GAMF állásbörzéjét (április 21) és a Kecskemét majálist (május 1) javasoljuk, amennyiben érdeklődést mutatnak a katonai pilótaképzés iránt.

 

Nyugat-Magyarország

Az ország nyugati megyéiben is lesz NFTC pilóta toborzás, nevezetesen az alábbi városokban és rendezvényeken:
Májusban a Kodolányi napokon Székesfehérváron (időpont később kerül pontosításra), valamint a Győri Főiskolás Napokon (március 30), Tatabányán (Főiskolás Napok), valamint a PTE ÁOK Egyetemi Állásbörzén (április 15).

Két repülőnapon is várják a szakemberek a jövő pilótáit, méghozzá az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Zala megyei repülőnapon Zalaegerszegen (május 31 – június 1) és a Győr melletti Péren (május 1).

További rendezvények és időpontok

Tessedik Sámuel Főiskola, Szarvas (április 7)

BGF Külker (április 21)

BGF KVIF (időpont később kerül pontosításra)

Zsigmond Király Főiskola (április 24)

Kodolányi Főiskola, Budapest (időpont később kerül pontosításra)

Kodolányi Főiskola, Székesfehérvár (időpont később kerül pontosításra)

Pázmány P. Egyetem Technológiai Kar (április 29)