Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákra támadtak a lázadók Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 8:09

Mintegy negyven katona halt meg Dél-Szudánban, miután összecsapások törtek ki Dzsonglei államban a hadsereg és a szélsőséges lázadók között – közölték szerdán a hatóságok. Három hete ugyanebben a térségben 240-en vesztették életüket a felkelők és az egyenruhások közötti harcok során.

A július 9-én hivatalosan is független országgá váló afrikai régióban hétfő óta folynak harcok a lázadók és a dél-szudáni hadsereg között. A támadást „George Athor emberei" indították, és a katonák visszaverték azt – mondta el Philip Aguer, a korábban lázadó, de jelenleg már az önállósuló Dél-Szudán hadseregét irányító Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) szóvivője.

George Athor korábban a dél-szudáni hadsereg magas rangú tisztje volt, tavaly azonban átállt a felkelők oldalára, miután alulmaradt az áprilisban rendezett, és véleménye szerint elcsalt kormányzói választásokon. Athor a mostani és a három héttel ezelőtti erőszakért is az SPLA-t okolta, mert – mint mondta – „ők kezdték a harcot", és ők azok, akik „megsértették a január elején kötött tűzszünetet". Athor elmondása szerint a felkelők 110 katonával végeztek.

A januárban tartott függetlenségi szavazás sikerét kitörő örömmel fogadták nemcsak Dél-Szudánban, hanem nemzetközi körökben is. Az azóta többször kiújult erőszak a szélsőségesek és a dzsubai vezetést támogató erők között azonban aggodalomra ad okot a kelet-afrikai régió jövőjét illetően.