Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonanők az MH PRT-nál

Szöveg: Palotás Levente |  2010. január 26. 8:23

A külföldi missziókból a Magyar Honvédség női katonái is kiveszik részüket és a férfiakkal közösen teljesítenek szolgálatot a világ számos pontján. Nincs ez másként az MH Tartományi Újjáépítési Csoportnál (MH PRT) sem, a kontingensnél jelenleg 18 fő képviseli a női nemet.

A 18 fős létszám eloszlását tekintve vannak olyan speciális területek, ahol jellemzően nagyobb arányban reprezentálják magukat a hölgyek, mint például az egészségügyi központ vagy a személyügyi részleg, de mindenhol megtalálhatjuk őket. Még az igazán megterhelő feladatokat végrehajtó Õr és biztosító század (ÕBSZ) állományában is szolgál 3 katonanő, akiknek ugyanazt kell teljesíteniük naponta, mint férfi kollégáiknak.

Nőként tagja lenni egy olyan szervezetnek, amely hagyományosan férfi túlsúlyú Magyarországon is kihívás, nem is beszélve az afganisztáni körülményekről. Az újjáépítési csoport egyik női katonáját kérdeztem arról, hogyan tudnak helyt állni, milyen nehézségekkel találkoznak, illetve nőként milyen pluszt tudnak hozzátenni a missziós hétköznapokhoz.

1595896206
Tóth Barbara szakaszvezető -, aki az ÖBSZ egyik lövész katonája és ez már harmadik missziója – foglalta össze tapasztalatait:

Valóban kihívás nőként egy lövész alegység tagjaként dolgozni otthon és itt külföldön az ÖBSZ-ban egyaránt. Ahhoz, hogy valaki kijuthasson Afganisztánba sokat kell letenni az asztalra már a felkészülés során. Idekint nekem is ugyanazokat a feladatokat kell ellátnom, mint a többi katonának, ugyanazt a felszerelést kell viselnem, ugyanúgy meg kell küzdenem minden nehézséggel, mint mindenki másnak, nincs különbség. A parancsnokok nem kivételeznek és nem is kivételezhetnek velem. A közvetlen munkatársaimmal nagyon jó a kapcsolatom, elfogadnak, számítanak rám és én is számíthatok rájuk. A többség jó értelemben véve nem veszi figyelembe, hogy nő vagyok, inkább én is egy katona vagyok közülük.

"

1595896206
 

Azért előfordul, ha például egy ládát kell megemelnem, odalép valaki segíteni, de én is hozzájárulok egy kis plusz gondoskodással a kollégáim mindennapjaihoz. Például ha hosszabb feladatvégrehajtáson vagyunk kint,

1595896206
a férfiaknak kevésbé jut eszükbe, hogy odafigyeljenek magukra, ilyenkor én viszek egy szendvicset nekik vagy töltök egy pohár teát a termoszból.

"

Úgy gondolom kiválóan helyt tudnak állni és szükség van a nőkre az MH PRT-nál is, nemcsak bizonyos speciális feladatok miatt, mint például a helyi afgán nők átvizsgálása, hanem képesek vagyunk kicsit színesebbé tenni a hétköznapokat. Kitartóak vagyunk, elemzések szerint is jobban elviseljük a stresszt, mint a férfiak és a konfliktuskezelésben is tudunk segíteni. Számos női társam bizonyítja külföldi szolgálatvállalásával, hogy meg tudunk felelni a legnehezebb helyzetekben is a követelményeknek és eredményes munkánkkal hasznos tagjai vagyunk a katona közösségnek.

"

1595896206
1595896206